România străbătută pe jos: Globetrotterul Ciprian Irimieş va merge peste 1.200 de kilometri prin ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o noapte petrecută la Reşiţa, aventura lui Ciprian Irimieş continuă în drumul spre Herculane. Următoarea destinaţie este Clisura Dunării

UPDATE, 11 septembrie

După o noapte petrecută în curtea primăriei Răcăşdia, unde şi-a întins cortul, Ciprian Irimieş şi-a continuat drumul spre Dunăre. Conform planului, acesta a făcut drumul până la Moldova Nouă cu autobuzul.

Ciprian Irimieş şi-a luat rămas bun de la edilul şef şi de la funcţionarii primăriei Răcăşdia, după care a fost primit de Uica Ion, considerat poetul satului. “Uica Ion este pantalogar, un pantofar mai deosebit şi a fost atât de amabil şi primitor. Ne-a povestit ce meştereşte el, ne-a arătat cum arată pantalogii (pantofi din lână cu talpă de cauciuc), sculele cu care îi realizează, dar mai mult decât atât ne-a recitat din poeziile sale şi ne-a permis să îl înregistrăm”, a spus Ciprian Irimieş.

Aventura a continuat apoi, conform planului, cu un scurt drum cu autobuzul, până la Moldova Nouă. “Am ajuns la primărie, unde am stat de vorbă cu funcţionarii din instituţie şi cu viceprimarul, Domnul Ghiţă. Am plecat din Moldova Nouă până în satul Coronini, iar apoi în satul Liubcova, unde am întâlnit oameni extraordinari. Directorul şcolii din sat, profesor de istorie şi mare pescar, ne-a povestit câte ceva despre istoria Clisurii Dunării, despre multiculturalitatea de pe Clisură şi desigur despre marea sa pasiune, pescuitul”, a povestit Irimieş.

Tratat cu ciorbă caldă şi răchie

Aventurierul a campat în casa familiei Ieremici, care l-a primit peste noapte. “Avem propria noastră cameră, am fost trataţi cu o ciorbă caldă şi momentan ne tratăm cu răchie. Casa este simplă, frumoasă şi primitoare, cu pături ţesute tradițional, cu animale în curte şi multe păsări. Peisajele sunt superbe împrejur chiar dacă plouă şi e vânt puternic, iar Dunărea e scăzută şi tulbure”, a mai spus timişoreanul.

Un lucru neplăcut care i s-a întâmplat este că a călcat strâmb, iar din cauza greutății rucsacului are probleme cu tendonul. “Mă doare piciorul la culme, dar după cum spuneam, mă tratez cu răchie, până mâine am să fiu apt de drum”.



UPDATE, 10 septembrie

Ciprian Irimieş a descoperit una din cele mai vechi localităţi din Banat, Caraşova, a trecut prin oraşul minier Anina, iar apoi şi-a întins cortul în curtea primăriei din Răcăşdia. Următoarea staţie este Moldova Nouă.

Timişoreanul Ciprian Irimieş se află pe teritoriul judeţului Caras-Severin. Înaintează vertiginos spre Moldova Nouă. În satul Caraşova, Irimieş a descoperit una din cele mai vechi localităţi din Banat. “E încă de prin 1280, cu populaţie croată de religie catolică. Nu se mai păstrează obiceiurile, doar alocuri se combină tradiţiile croate cu cele româneşti. De pe vremea luptelor cu otomanii, croaţii au venit pe meleagurile acelea pentru a ţine frâu armatei turcilor, drept urmare în imediata apropiere a satului se pot vizita ruinele Cetăţii Turcului”, a povestit călătorul.

Vizita din partea prietenilor


Ciprian Irimieş a primit o vizită surpriză. Prietana lui şi încă doi amici l-au ajuns din urmă cu maşina şi l-au acompaniat pentru câteva ore. “Ne-am entuziasmat (şi eu şi Cleo) ca doi copii care îşi revăd părinţii după o vacanţă la ţară”, a mai spus aventurierul. După câteva ore de relaxare cu cei de acasă, prietenii lui au pornit înapoi spre Timişoara, iar aventurierul şi-au continuat drumul spre Anina.

“Peisajele îmi luau privirea de la drum, care devenise din ce în ce mai greu. Fiind porţiune de munte, trebuie urcat. Bagajul de vreo 17-18 kilograme mă oboseşte din ce în ce mai tare. În drum am ajuns la o porţiune cu pădure, unde ne-am bucurat de umbră şi aer răcoros. Pe la jumătatea drumului între Caraşova şi Anina a oprit un tractor şi ne-a poftit în remorcă. Am acceptat fără să clipim, rupţi fiind de la căldură şi atâta urcat”, a mai povestit Ciprian Irimieş.



Au ajuns în Anina


Ajunşi în Anina imaginea s-a înegrit uşor. Ciprian Irimieş a descoperit un oraş minier, cu multe clădiri abandonate, o piaţă comunistă părăsită, cu doar câţiva vânzători de lubeniţă la marginile ei. “Am campat în curtea unui localnic, lucru care ne-a bucurat nespus. Suntem în siguranţă în noaptea asta. Omul ne-a sugerat ca în drumul după Oraviţa să ne oprim în satul Răcăşdia şi să întrebăm de un dogar al locului, un om de vreo 75 de ani cu o poveste frumoasă în spate”, a spus Irimieş.

A campat la primăria Răcăşdia

În ziua a noua, Ciprian Irimieş şi bracul german Cleo s-au abătut puţin de la traseu şi au ajuns în comuna Răcăşdia. Acesta a fost primit chiar de primarul localităţii. “Foarte amabil ne-a invitat să campăm fie la ferma sa dar în afara comunei, sau în ograda primăriei. Am ales varianta a doua desigur, nu mai vrem câmp pe cât posibil. Iată-ne cazaţi în curtea primăriei, unde am instalat tenda şi am pornit în cautarea poveştilor pentru care am venit”, a spus Irimieş.

UPDATE, 8 septembrie

image

Aventurierul Ciprian Irimieş, care va străbate pest 1.200 de kilometri pe jos, a poposit la Reşiţa. Irimieş a intrat în oraşul de pe Bârzava după cinci zile de la plecarea din Timişoara.

La sosirea în Reşiţa, Ciprian Irimieş a declarat că este posibil ca aventura lui să se întindă mai mult de 45 de zile. “Ar trebui să termin în maximum două luni. Ideal ar fi 45 de zile, dar nu sunt sigur. Eu mă şi opresc să fac poze, să filmez, să vorbesc cu oamenii. Mi-am plănuit să fac 30 de km pe zi, dar mergem destul de încet, undeva pe la 20-25 în medie”, a spus Irimieş. În această dimineaţă, Ciprian Irimieş va pleca spre Herculane, obiectivul principal fiind Clisura Dunării.

A dormit iepureşte

Globetrotterul a înnoptat pe drumul dintre Lugoj şi Reşiţa, înainte de localitatea Soceni. “Am dormit mai iepureşte… După ce ne-am montat hamacul şi tenda, am adunat câteva lemne uscate şi ne-am servit cu trei ştiuleţi de porumb dintr-un lan din apropiere. Profitând de una dintre marile descoperiri ale omenirii, focul, am băgat porumbul în jar. A fost prima dată, de când sunt plecat, când am simţit lipsa unui tovarăş de drum – un om alături de mine”, a povestit Irimieş.

Peisaj de vis

După ceaiul de dimineaţă, Irimieş şi bracul german Cleo au plecat spre Reşiţa. “Drumul este superb şi nu că ar fi un peisaj nemaivăzut, dar liniştea şi lipsa aglomeraţiei a făcut ca această porţiune să fie cea mai plăcută de până acum”, a mai spus timişoreanul. Din Soceni, aventurierul a făcut un mic ocol pentru a vizita mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului”. “Mănăstirea e situată pe un platou de pe care se pot observa înconjurimile. Am făcut un mic repaus acolo – am mâncat, am băut apă şi ne-am bucurat de sentimentul de ocrotire ce ţi-l oferea locul cu pricina”, a mai povestit Ciprian Irimieş.

UPDATE, 7 septembrie

Ciprian Irimieş şi-a continuat călătoria pe jos cu destinaţia Reşiţa. Timişoreanul s-a oprit în satul Fârliug unde a descoperit un veritabil muzeu al morii, care aparţine uneui maerstu fierar.

Ajuns în satul Fârliug, timişoreanul a fost îndrumat de un localnic să-l caute pe marele meştere Ioan Stiopoane. Una din obiectivele aventurii este să le amintească românilor despre locurile şi tradiţiile frumoase pe care le avem. “Ne-a primit în ograda casei sale şi ne-a arătat mai pe-ndelete ce face el. Ne-a dus în atelierul său, ne-a arătat o moară cu ciocane care macină cu totul boabele pentru animale şi o moară cu pietre prin care măcina cereale pentru făină. Cea mai memorabilă piesă a fost combina de treierat, veche de pe vremea lui Pazvante Chiorul, o adevărată piesă de muzeu”, a povestiti Ciprian Irimieş. El a aflat că în Fârliug mai sunt foate puţini oameni care respectă tradiţia şi poartă straie tradiţionale.



Vezi galerie foto cu atelierul lui Ioan Stiopoane din Fârliug

image

Ştiuleţi de porumb la foc de tabără

Irimieş şi câinele său Cleo şi-au continuat apoi drumul până la lăsarea întunericului. La aproape cinci kilometri de Soceni s-a oprit să monteze hamacul şi a făcut focul. “Am băgat trei ştiuleţi de porumb în foc. Aveam parte de delicatesuri în noaptea asta. Deosebit este că ne-am instalat lângă un stup de viespi, dar am făcut un pact peste noapte, nu ne deranjăm unii pe alţii şi putem dormi împreună”, a mai spus Ciprian Irimieş.

Dimineaţă devreme, Irimieş şi Cleo au plecat spre Reşiţa. De la Herculane vor fi însoţiţi de un prieten din Caransebeş, timp de 3 zile. Doritorii de aventură îl pot însoţi pe anumite porţiuni de traseu, lucru pentru care trebuie să intre pe pagina de net www.freebird.ro

UPDATE, 6 septembrie

Primele zile din aventura lui Ciprian Irimieş au însemnat doar încălzirea şi adaptarea la mediul sălbatic. Timişoreanul a plecat pe drum cu o zi întârziere datorită unor probleme de organizare. Într-un final, călătoria a început pe Calea Buziaşului. “Prima zi ne-a întâmpinat cu o vreme destul de rece în Timişoara. Am mers foarte greu prin oraş din cauza traficului, a sutelor de maşini care îngreunează până şi respiraţia. Bagajul este mai greu decât ne aşteptam așa că şi drumul a fost mai obositor decât credeam. De parcă asta nu era suficient, la ieşirea din Timişoara s-a rupt catarama de la brâul rucsacului din cauza greutăţii, însă am prins-o printr-o improvizaţie cu o bucată de sârmă”, a spus Irimeş.

Printre maşini şi tiruri

Însoţit de Cleo, un brac german, Irimieş a înaintat aproximativ 27 de kilometri pe zi, printre maşini şi tiruri, iar noaptea a dormit în cort. “Ce nu ne aşteptam e să fie atât de îngust spaţiul pe care să mergem, adică marginea de drum. Fiecare tir care trece pe şosea ne adună tot praful în cap. Din 4 în 4 kilometri ne opream să bem apă, timp în care Cleo (foto) se cuibărea să tragă un pui de somn de 2-3 minute până închideam rucsacul”, a mai povestit Irimieş.



Primul obiectiv a fost Lugojul, oraşul natal al aventurierului

Ajunşi la Moşniţa, Irimieş a cunoscut doi fraţi care i-au mărturisit că l-au văzut pe drum şi au aşteptat în faţa casei să vorbească. “Am povestit vreo jumătate de oră, timp în care le-am vorbit despre proiect și despre traseu. Au menţionat că au trecut și ei prin asta acum ceva vreme, într-un tur al României parcurs de 2 ori dar cu autostopul. Ne-au mai spus că Transfăgăraşanul va fi foarte greu de parcurs în perioada următoare”, a mai spus Ciprian Irimieş.



Ciprian Irimieş va străbate peste 1.200 de kilometri pe jos

Cafea fierbinte la Buziaş


Prima noapte de campare a fost cu doi kilometri înainte de Buziaş. A doua zi dimineaţă au continuat călătoria cu o cafea fierbinte într-un birt din oraş. Urma staţia Lugoj. “Pe drum se vedeau în depărtare oameni care dădeau cu sapa, probabil scoteau cartofii pentru iarnă, m-am gândit. După Buziaş am admirat dealurile superbe care îşi dezvăluie încet culorile tomnatice. Foarte liniştitoare a fost pădurea din Sinersig, iar cu cât ne apropiam mai mult de Lugoj, simţeam din ce in ce mai tare aerul de casă părintească”, a mai povestit aventurierul.

Au plecat spre Reşiţa

La Lugoj a fost întâmpinat regeşte de părinţi şi a dormit din nou într-o casă. Plecarea spre Reşiţa a fost întârziată cu o zi din cauza unui vaccin administrat câinelui. Cei doi au plecat din nouă în sălbăticie, în această dimineaţă. Dacă până acuma  fost doar încălzirea, de azi va începe cu adevărat aventura. “Ne luăm rămas bun de la sandvișuri, de la ciorbe și căldura casei. Pornim către Reșița și de acolo mai departe, sperând să ajungem cât mai repede pe Clisura Dunării”, a mai spus Ciprian Irimieş.

image
image

Citiţi şi:

Globetrotterul timişorean se întâlneşte cu istoria în drum spre Reşiţa

Urmaşul lui Badea Cărţan: Un timişorean va străbate peste 1.200 de kilometri pe jos

Ciprian Irimieş face pe jos turul României, cu cortul în spate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite