Globetrotterul Ciprian Irimieş a campat în curtea primarului din Răcăşdia
0Ciprian Irimieş a descoperit una din cele mai vechi localităţi din Banat, Caraşova, a trecut prin oraşul minier Anina, iar apoi şi-a întins cortul în curtea primăriei din Răcăşdia. Următoarea staţie este Moldova Nouă.
Timişoreanul Ciprian Irimieş se află pe teritoriul judeţului Caras-Severin. Înaintează vertiginos spre Moldova Nouă. În satul Caraşova, Irimieş a descoperit una din cele mai vechi localităţi din Banat. “E încă de prin 1280, cu populaţie croată de religie catolică. Nu se mai păstrează obiceiurile, doar alocuri se combină tradiţiile croate cu cele româneşti. De pe vremea luptelor cu otomanii, croaţii au venit pe meleagurile acelea pentru a ţine frâu armatei turcilor, drept urmare în imediata apropiere a satului se pot vizita ruinele Cetăţii Turcului”, a povestit călătorul.
Vizita din partea prietenilor
Ciprian Irimieş a primit o vizită surpriză. Prietana lui şi încă doi amici l-au ajuns din urmă cu maşina şi l-au acompaniat pentru câteva ore. “Ne-am entuziasmat (şi eu şi Cleo) ca doi copii care îşi revăd părinţii după o vacanţă la ţară”, a mai spus aventurierul. După câteva ore de relaxare cu cei de acasă, prietenii lui au pornit înapoi spre Timişoara, iar aventurierul şi-au continuat drumul spre Anina.
“Peisajele îmi luau privirea de la drum, care devenise din ce în ce mai greu. Fiind porţiune de munte, trebuie urcat. Bagajul de vreo 17-18 kilograme mă oboseşte din ce în ce mai tare. În drum am ajuns la o porţiune cu pădure, unde ne-am bucurat de umbră şi aer răcoros. Pe la jumătatea drumului între Caraşova şi Anina a oprit un tractor şi ne-a poftit în remorcă. Am acceptat fără să clipim, rupţi fiind de la căldură şi atâta urcat”, a mai povestit Ciprian Irimieş.
Au ajuns în Anina
Ajunşi în Anina imaginea s-a înegrit uşor. Ciprian Irimieş a descoperit un oraş minier, cu multe clădiri abandonate, o piaţă comunistă părăsită, cu doar câţiva vânzători de lubeniţă la marginile ei. “Am campat în curtea unui localnic, lucru care ne-a bucurat nespus. Suntem în siguranţă în noaptea asta. Omul ne-a sugerat ca în drumul după Oraviţa să ne oprim în satul Răcăşdia şi să întrebăm de un dogar al locului, un om de vreo 75 de ani cu o poveste frumoasă în spate”, a spus Irimieş.
A campat la primăria Răcăşdia
În ziua a noua, Ciprian Irimieş şi bracul german Cleo s-au abătut puţin de la traseu şi au ajuns în comuna Răcăşdia. Acesta a fost primit chiar de primarul localităţii. “Foarte amabil ne-a invitat să campăm fie la ferma sa dar în afara comunei, sau în ograda primăriei. Am ales varianta a doua desigur, nu mai vrem câmp pe cât posibil. Iată-ne cazaţi în curtea primăriei, unde am instalat tenda şi am pornit în cautarea poveştilor pentru care am venit”, a spus Irimieş.
