România reală: Sute de mii de români cu garaj, batjocoriţi pentru impozite de doi lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a atrage bani la bugetul de stat, Guvernul a dat un act normativ prin care impozitează luxul, mai exact pe cei care au mai multe proprietăţi. Aici intră însă şi cei care au un apartament şi un garaj. Potrivit legii, garajul este considerat o a doua proprietate pentru care se perceoe majorare, iar oamenii sunt puşi pe drumuri pentru un impozit mai mic de 10 lei.

Noua lege fiscală a fost gândită pentru impozitarea luxului, fiind taxaţi contribuabilii care au mai multe proprietăţi şi maşini mai mari de 2.000 de cmc. Potrivit noilor reguli impozitul pentru prima clădire în afară de cea de domiciliu se percepe o majorare de 65 la sută, pentru cea de-a doua, 100 la sută, iar de la cea de-a treia clădire majorarea este de 300 la sută. Până acum cei care deţineanu mai multe proprietăţi şi le închiriau, plăteau impozit nemajorat. De asemenea cei, care aveau garaje plăteau impozit normal.

Garajul, a doua proprietate


Potrivit şefului Direcţiei Fiscale din Primăria Timişoara, Adrian Bodo modificarea legii fiscale îi atinge inclusiv pe cei care au pe lângă apartamentul de domiciliu un garaj. Spre exemplu, dacă un cetăţean deţine în proprietate un apartament şi un garaj, pentru apartament plăteşte impozit normal, iar pentru garaj, impozit majorat cu 65 la sută. Pentru a înştiinţa locatarii, primăria trebuie să trimită scrisori care costă pentru fiecare proprietar aproximativ 10 lei, iar impozitul pentru un garaj nu atinge nici 10 lei. „Nu avem bani să tremitem aceste înştiinţări. De aceea îi rugăm pe cei care au mai multe proprietăţi şi vor să beneficieze de reducerea de 10 la sută să vină să plătească până la 31 septembrie diferenţele de impozit, calculate în urma schimbării legii”, a spus Adrian Bodo. Plata impozitului fără reducere, dar şi fără penalizări se poate face până la 31 decembrie. După întâi ianuarie se plăteşte o penalizare de 0,2 la sută pe lună.

Ai primit o casă ca donaţie, plăteşti impozit majorat


Noua lege fiscală îi pune la plată suplimentară şi pe cei care primesc o casă ca şi donaţie sau prin testament. „Până acum cei care dobândeau proprietăţile prin testament, donaţie sau moştenire nu plăteau majorări. După noua lege, rămân cu impozite nemajorate doar cei care dobândesc proprietăţile prin moştenire”, a mai spus Adrian Bodo.

Soluţie salvatoare pentru a scăpa de majorarea impozitului

În Timişoara sunt aproximativ 30.000 de persoane care trebuie să plătească majorări de impozite pentru că deţin cel puţin două proprietăţi. Mărirea taxelor ar aduce la bugetul local al Timişoarei, aproximativ 2.000.000 de lei, mult prea puţin pentru volumul de muncă, spun autorităţile. Românii sunt inventivi în orice situaţie. Timişorenii cu mai multe proprietăţi au găsit deja soluţia pentru a scăpa de majorări ale impozitelor: se duc la notar şi trec câte o clădire pe numele fiecărui copil. „Avem aproximativ 200 de cazuri de acest gen pe zi”, a spus şeful Fiscului din Timişoara, Adrian Bodo. Din toate aceste manevre cu proprietăţi ies câştigaţi atât proprietarii cât şi notarii, care încasează comisioane frumoase din tranzaacţii. În pierdere iese bugetul local, dar arată că scopul pentru care a fost gândită legea nu este atins.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite