România prinde rădăcini cu scandal: ameninţări cu moartea şi muncitori la negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scandal de amploare a izbucnit în localitatea timişeană Remetea Mică. Mai mulţi oameni, majoritatea ţigani, reclamă că firma care i-a angajat pentru împăduriri nu i-a plătit pentru 12.000 de puieţi plantaţi. La rândul lor, reprezentanţii socetăţii susţin că puieţii nu au fost de fapt plantaţi şi au fost distruşi. Scandalul s-a lăsat inclusiv cu ameninţări la adresa reprezentanţilor firmei.

Aproximativ 60 de muncitori din Oltenia, care lucrau la împăduririle din zona localităţii timişene Remetea Mică, au întrerupt în această dimineaţă lucrul şi nu mai vor să facă nimic până nu primesc banii pe 12.000 de puieţi pe care susţin că i-au plantat. Mai exact, muncitorii spun că au plantat 82.000 de puieţi, iar firma i-a plătit doar pentru 70.000 de puieţi. „Nu ne înţelegem cu ei şi nu vrem să mai stăm. Am cerut să ne facă recepţia şi plata să plecăm. Ar trebui să mai primim cam 4.800 de lei, care trebuie împărţiţi la 61 de muncitori”, a spus şeful de echipă, Ioan Lincan.

Inginer ameninţat cu moartea

Acţiunea de împădurire de la Remetea Mică a fost lansată în cadrul campaniei „România prinde rădăcini”. „A fost domnul Tatulici aici”, a spus unul dintre pădurari. Referitor la conflictul iscat în această săptămână, reprezentanţii firmei care a câştigat licitaţia de împădurire de la Remetea Mică susţin că puieţii despre care vorbesc muncitorii nu se regăsesc în teren, fiind distruşi. „Sunt nişte ţigani care ne-au rugat să-i acceptăm la muncă, cu condiţia să asculte de şeful de şantier, dar oamenii sunt obişnuiţi să mintă şi să fure. În timp ce oamenii foarte buni făceau câte 150 de puieţi pe zi, ăştia raportau peste 200. L-am pus pe şeful de şantier să verifice şi s-a constat că puieţii nu erau plantaţi şi de fapt dispăreau. Când şi-au dat seama că i-am prins nu au mai vrut să lucreze şi cer banii pentru 12.000 de puieţi pe care nu i-au plantat”, a spus directorul general al firmei din judeţul Argeş, Gheoghe Griguţa.



Acesta spune că oamenii săi de pe şantier au fost chiar ameninţaţi cu moartea, motiv pentru care va depune o plângere penală pentru ameninţări, dar şi o plângere penală pentru distrugerea puieţilor. Poliţiştii spun că au intervenit pentru a calma spiritele, dar nu s-a ajuns la violenţe fizice, fiind vorba mai mult de un duel verbal între muncitori şi reprezentanţii firmei.

Aproape 50 de muncitori la negru

În urma scandalului de la Remetea Mică, pe fir a intrat şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, constantând că aproape toţi sunt angajaţi fără forme legale. „Colegii mei au fost ieri acolo şi au luat 60 de declaraţii de la oameni. Din 60 de declaraţii pe care le-am ridicat, 46 sunt fără contract. Acum două săptămâni am mai amendat firma asta pentru 27 de muncitor fără forme legale. La 46 de persoane îi dăm un miliard de lei vechi amendă, asta e maximul”, a spus şeful ITM Timiş, Cornelia Corescu. În afară de faptul că nu au contract de muncă, printre muncitori sunt şi minori. Spre exemplu, unul dintre muncitorii care lucrează pe plantaţie susţine că are 15 ani (foto jos). Pe lângă asta, muncitorii locuiesc în condiţii mizere în locuinţe vechi închiriate în satul Remetea-Mică.



image
image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite