România străbătută pe jos: Globetrotterul timişorean se întâlneşte cu istoria în drum spre Reşiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciprian Irimieş şi-a continuat călătoria pe jos cu destinaţia Reşiţa. Timişoreanul s-a oprit în satul Fârliug unde a descoperit un veritabil muzeu al morii, care aparţine uneui maerstu fierar.

Ajuns în satul Fârliug, timişoreanul a fost îndrumat de un localnic să-l caute pe marele meştere Ioan Stiopoane. Una din obiectivele aventurii este să le amintească românilor despre locurile şi tradiţiile frumoase pe care le avem. “Ne-a primit în ograda casei sale şi ne-a arătat mai pe-ndelete ce face el. Ne-a dus în atelierul său, ne-a arătat o moară cu ciocane care macină cu totul boabele pentru animale şi o moară cu pietre prin care măcina cereale pentru făină. Cea mai memorabilă piesă a fost combina de treierat, veche de pe vremea lui Pazvante Chiorul, o adevărată piesă de muzeu”, a povestiti Ciprian Irimieş. El a aflat că în Fârliug mai sunt foate puţini oameni care respectă tradiţia şi poartă straie tradiţionale.



Vezi galerie foto cu atelierul lui Ioan Stiopoane din Fârliug

image

Ştiuleţi de porumb la foc de tabără

Irimieş şi câinele său Cleo şi-au continuat apoi drumul până la lăsarea întunericului. La aproape cinci kilometri de Soceni s-a oprit să monteze hamacul şi a făcut focul. “Am băgat trei ştiuleţi de porumb în foc. Aveam parte de delicatesuri în noaptea asta. Deosebit este că ne-am instalat lângă un stup de viespi, dar am făcut un pact peste noapte, nu ne deranjăm unii pe alţii şi putem dormi împreună”, a mai spus Ciprian Irimieş.

Dimineaţă devreme, Irimieş şi Cleo au plecat spre Reşiţa. De la Herculane vor fi însoţiţi de un prieten din Caransebeş, timp de 3 zile. Doritorii de aventură îl pot însoţi pe anumite porţiuni de traseu, lucru pentru care trebuie să intre pe pagina de net www.freebird.ro

Citiţi şi:

Aventurierul Ciprian Irimieş a părăsit oraşul natal Lugoj în direcţia Reşiţa


Urmaşul lui Badea Cărţan: Un timişorean va străbate peste 1.200 de kilometri pe jos

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite