Cum a fost mazilit şeful penitenciarelor din România de Guvernul Ponta: "Am deranjat pe cineva, iar ministrul Justiţiei era uşor de manipulat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Băla a revenit la conducerea Penitenciarului Timişoara
Ioan Băla a revenit la conducerea Penitenciarului Timişoara

Ioan Băla, care a ocupat în ultimii patru ani postul de director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a revenit ca şef la Penitenciarul din Timişoara. El a fost demis de la ANP după o declaţie de presă preluată greşit de un jurnalist

Ioan Băla a fost demis de ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, în urma unei declaraţii făcute de şeful Penitenciarelor pe tema unor presupuse tentative de evadare ale unor interlopi. În loc de "grupare de crimă organizată", în mass-media a ajuns "grupare teroristă", lucru care l-a deranjat pe Corlăţean, care l-a demis pe Băla, prin telefon, la jumătate de oră după ce a apărut o informaţia greşită. Ministrul susţinea că nu există elemente care să conducă la concluzia agravării a fenomenului criminalităţii în ţară, ba mai mult ministrul a subliniat că “fenomenul criminalităţii este controlat cu profesionalist de instituţiile competente”.

Am fost demis la o ora şi jumătate după ce am făcut o declaratie de presă, fără nici o cercetare prealabilă! Mandatul meu ar mai fi avut încă patru luni. Totul s-a bazat pe o declaraţie de presă facută de nişte corespondenţi de la Vaslui care au confundat grupurile de crimă organizată cu nişte organizaţii teroriste. Ei au interpretat declaraţia mea că am prevenit unele atacuri din partea unor structuri de crima organizată şi au spus ca există un iminent pericol de atac asupra tuturor penitenciarelor din România din partea unor grupări teroriste care mişunau în jurul fiecarei unităţi”, a declarat Ioan Băla, pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Ioan Băla a declarat la Vaslui că autorităţile române au reuşit să impiedice punerea în aplicare a trei planuri ale unor reţele de crimă organizată care încercau eliberarea unor lideri interlopi închişi în penitenciarele din România. Destructurarea acestor reţele s-a făcut în baza unor informaţii obtinuţe înainte ca membrii acestor grupări să reuşească să actioneze.

Deţinem informaţii că aveau maşini inscripţionate cu însemnele Poliţiei şi cu dotările corespunzătoare, fiind îmbracaţi chiar şi în ţinute de politişti. Din fericire, am reuşit la timp destructurarea acestor reţele, mai ales că nu s-ar fi sfiit să folosească şi arme de foc", a spus Ioan Băla, care a plătit cu funcţia.

A revenit la conducerea Penitenciarului de pe Popa Şapcă

Ioan Băla a revenit la conducerea Penitenciarului Timişoara, unde a fost director şi înainte de a pleca la ANP. Şeful penitenciarului de pe strada Popa Şapcă este convins că a devenit un personaj incomod pentru noua echipă numită de Victor Ponta.

“Ministrul Justiţiei era nou şi uşor de manipulat, şi spun asta ca să nu folosesc un termen mai dur. El nu a perceput-o ca atare şi a fost uşor influenţat de cei din anturajul său care i-au spus: <Partenerii noştri europeni au fost oripilaţi şi cutremuraţi de afirmaţiile domnului Băla! Acesta este un semn că Guvernul Ponta a pierdut lupta cu crima organizată!>.

Am incomodat pe unul dintre nou numiţii în echipa de conducere a ministrului, care înainte a fost director de penitenciar venit din magistratură, cu care am avut nişte dispute pe integritate. A lui, nu a mea! Revocarea din funcţie este prevăzuta de legea noastră, dar existau nişte paşi procedurali care trebuiau să fie făcuţi. Ei m-au demis prin telefon, când eram între Vaslui şi Bacău”, a mai spus Băla, citat de www.opiniatimisoarei.ro.

Ioan Băla am contestat decizia, existând o acţiune pe rol la Curtea de Apel din Bucureşti, chiar dacă directorul susţine că nu îl mai interesează să plece de la Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite