Robinetul care reduce la jumătate morții de la cutremure este ignorat de autorități

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Rău a invemtat un aparat simplu, dar foarte eficient şi important
Dan Rău a invemtat un aparat simplu, dar foarte eficient şi important

Șeful Institutului Seismologic din Timișoara, inginerul Dan Rău a realizat încă de acum șapte ani o invenție foarte simplă, dar foarte eficientă, care poate salva sute de vieți omenești. Dispozitivul inventat de timișorean, unic în Europa, oprește gazul în timpul unui cutremur, evitându-se astfel exploziile și incendiile.

Inginerul susține că toate statisticile arată că 60 la sută din dezastrele unui cutremur sunt provocate de explozii sau incendii cauzate de fisurarea țevilor de gaz și 40 la sută din victime și pagube materiale rezultă în urma prăbușirii propriu-zise a clădirilor.

Dan Rău a identificat peste 50 de motive din care se întâmplă acest lucru. „În cazul unui seism forțele de intervenție sunt preocupate în primul rând să salveze viețile de sub dărâmături. În al doilea rând nu se poate interveni fizic, cu dotările existente în mai multe puncte din oraș”, a punctat inginerul.

În afară de asta, este foarte greu ca forțele de intervenție dintr-un oraș să ajungă la destinație, după un cutremur puternic. „Sistemul de semaforizare în cazul unui cutremur pică și blochează circulația, făcând imposibilă ajungerea pompierilor la un incendiu. Nu în ultimul rând, din cauza suprasocilitării rețelele de telefonie (pentru a anunța incendiul sau explozia) nu fac față apelurilor”, a mai spus Dan Rău.

Aparatul minune, simplu și ieftin

În susținerea utilității invenției sale, timișoreanul prezintă și câteva argumente pentru care exploziile sunt mai frecvente acum decât oricând. „În ultimul timp tot mai mulți oameni își instalează centrale proprii de apartament, ceea ce crește riscul unei explozii. De asemenea, geamurile termopan, care închid etanș amplifică efectul unei explozii, iar materialul de izolare termică a blocului face un incendiu mult mai periculos”, a mai spus inventatorul.

În baza acestor date, timișoreanul a inventat un robinet care se montează la branșamentele de gaz, iar în momentul unui cutremur, vibrațiile acționează un arc care închide automat robinetul de gaz. „Dacă este spre exemplu un bloc cu două scări se poate monta la branșamentul de la fiecare scară”, a spus inginerul. Robinetul se deschide manual, cu ajutorul unei manete demontabile.

Robinetul salvator de vieți, ignorat total

Dan Rău a obținut pentru aparatul său brevetul de inventator încă de acum șapte ani, iar de atunci încearcă să arate cât este de util, dar nimeni nu îl bagă în seamă. „Asta este durerea mea cea mai mare. M-ar durea să se întâmple ceva și să vină toți și să spună că ar fi trebuit făcut asta sau asta. Am soluția și nimenu nu mă bagă în seamă”, a spus dezamăgit inginerul. Acesta a mai spus că dacă s-ar produce în serie, robinetul minune ar costa maximum 250 de euro, ceea ce împărțit la o scară de bloc nu este mult deloc. Aparatul este recomandat în special pentru orașele mari din Sud Estul României.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite