Riscurile ascunse din afacerile cu mansarde: procese interminabile şi acuze de falsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ignatie Maiurgia este în război cu vecinii pentru că refuză construirea mansardei
Ignatie Maiurgia este în război cu vecinii pentru că refuză construirea mansardei

Cea mai profitabilă investiţie imobiliară are capcane care aduc procese. Apartamentele la mansardă s-au vândut cel mai bine în ultimele luni. Noii proprietari trebuie însă să ştie că riscă să cumpere şi probleme interminabile pentru că legile nu sunt foarte clare.

Exemplul unei asociaţii de proprietari din Timişoara scoate la lumină capcanele celei mai profitabile afaceri imobiliare a momentului. Totul a început în urmă cu doi ani, când asociaţia de pe strada Tibiscum numărul 11 s-a întrunit în şedinţă. Mai mulţi locatari şi-au dat acordul de principiu pentru vânzarea terasei blocului pentru o mansardă, urmând să se caute oferte.

Între timp, Ignatie Maiurgia, unul dintre locatari, nu a mai vrut să îşi vândă partea comună şi a început să transmită adrese, mai întâi către preşedintele asociaţiei, Mihaela Dragotă, iar apoi către primărie. Maiurgia a avertizat că se pune la cale vânzarea terasei, deşi el nu este de acord. În schimbul de scrisori cu primăria, omul era asigurat că, pentru eliberarea autorizaţiei de mansardare, se va solicita acordul notarial individual al fiecărui proprietar.

Acuze de fals

Maiurgia susţine că nu şi-a acordul. Cu toate acestea vânzarea s-a făcut, iar autorizaţia s-a eliberat în baza unei declaraţii a preşedintelui asociaţiei, scrisă în faţa notarului Oana Motica. „Declar că Maiurgia Ignatie şi Maiurgia Tudoriţa au semnat în faţa mea tabelul prin care şi-au manifestat acordul de vânzare, cu intabulare şi apartamentare”, se arată în declaraţia notarială.

Mihaela Dragotă susţine că a depus la Poliţie tabelul original şi că a cerut o expertiză grafologică. „Eu nu am semnat, tabelul este falsificat”, susţine în continuare Maiurgia. Acesta a deschis un proces prin care cere anularea autorizaţiei de construcţie şi a făcut plângeri penale pentru fals. In astfel de cazuri, cel care construieşte are probleme în vânzare, iar cei care cumpără riscă să piardă dreptul de proprietate dacă instanţa decide acest lucru.

Efectele procesului

Constructorul mansardei, Liviu Meseşan susţine că vânzarea terasei s-a făcut imediat după acordul lui Maiurgia. „El s-a răzgândit după ce am început să cheltuim bani. I-am spus că nu e problemă, dar să ne dea înapoi ce am cheltuit până atunci”, a spus Meseşan. Avocatul Florin Kovacs spune că, dacă un singur proprietar contestă vânzarea nu se produc efecte. „Dacă majoritatea proprietarilor a decis vânzarea părţilor comune totul este legal. Decizia se ia cu două treimi din voturi. Nu se poate anula vânzarea din cauza unei persoane”, a spus Kovacs.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite