PORTRET: Richard Pulpă: „Am reparat chitare de la A la Z. Acum vreau să constuiesc una de la zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul trupei Cargo, Adi Bărar, a deschis un atelier inedit în care se repară chitarele. Meşterul este Richard Pulpă, tehnicianul de scenă al trupei.

Richard Pulpă se află alături de trupa Cargo din 1995. A făcut de câteva ori înconjurul României cu formaţia, ca tehnician de scenă. Acesta se asigură ca la fiecare concert muzicienii să nu fie stresaţi de instrumente.

Ei trebuie să intre pe scenă, să işi ridice instrumentele de jos, să cânte, iar apoi să le lase jos şi să plece”, a spus „Richie”. Fiind aproape de instrumente, lui Richard i s-a ivit ocazia să lucreze în atelierul de chitare deschis de Adi Bărar, liderul trupei Cargo.

„Atelierul e de doi ani. Am tot evoluat de-a lungul timpului. De la reparaţii minore, la unele mai complicate. Acum pot să spun că am învăţat să repar o chitară de la A la Z. Dar acum mă gândesc să construiesc eu o chitară de la zero”, a declarat „Richie” Pulpă. În acest moment, în atelier se află câteva piese de valoare, printre care şi o chitară care i-a aparţinut lui Markus Grossloph, basistul trupei germane Helloween. Aceasta a fost achiziţionată de Alin Achim, din Anglia, cu suma de doar 1.000 de euro.

Chitară ruptă în bucăţi

În lucru se află şi bătrânul Gibson, cu care a cântat Adrian Bărar mai bine de 35 de ani. În atelierul de pe strada Telegrafului, ajung chitariştii care au probleme cu instrumentele, de la mici probleme legate de câte o ciobitură, la crăpături şi rupture serioase. Au vizitat atelierul la care lucrează Richard Pulpă, de la chitaristul formaţiei Pro Consul, la chitariştii timişoreni sau cei din trupa Cargo. „Printre cele mai grele lucrări a fost la chitara jazzman-ului Bozo Mitrofan. Acesta a suferit un accident de maşină, la Constanţa, iar chitara s-a făcut bucăţi. Parcă am făcut un joc Lego”, a mai spus „Richie”.

Personalizează chitare

Atelierul de la Timişoara este singurul din ţară în care se pot personaliza instrumente. „Richie” lucrează acum la chitara pe care Bărar o va oferi la tombolă unui fan, la concertul aniversar „Jurnal de bord”. Richard Pulpă are posibilitatea, cu o maşinărie adusă din America, să graveze semnături, date şi evenimente pe orice chitare. Interesant este că Richard Pulpă nu ştie să cânte la chitară. „Mulţi mă întreabă cum repar chitare dacă nu ştiu să cânt. Eu îi întreb atunci, cum de ei ştiu să cânte la chitară şi nu ştiu să o repare”, a declarat tehnicianul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost întâlnirea cu cei de la Cargo?
L-am cunoscut pe Adi Bărar la un concert, în 1994, la Casa Tineretului. Eu eram amator de rock. La finalul concertului, Adi s-a oferit să ne aducă acasă, având în vedere că stăteam în aceaşi zonă. De atunci ne-am împrietenit şi am început să îi ajut.

Ai asistat la numeroase schimbări în trupă?
Aşa este. L-am prins şi pe Ramon Radoslav şi pe Ovidiu Ionucu „Kempes”. Fiecare perioadă era frumoasă în felul ei. La noi în trupă e altfel. Toţi sunt prieteni. Pe scenă însă trebuie să fi profi. Părerea mea este că cel mai bine a mers cu „Baciu”.

Au scăzut numărul concertelor?
Nu mai e ca pe vremuri. Aveam şi patru concerte pe lună. Tot timpul eram pe drumuri. Am stat şi o lună la Bucureşti. Anul trecut au fost puţine concerte, din cauza crizei.

Ce-i place
„Fireşte, îmi place muzica. În special rock, dar şi hip-hop. Dacă e să enumăr câteva trupe preferate, amintesc de Whitesnake şi Clawfinger. Chitarele au devenit hobby-ul meu. Fac totul din plăcere”, a declarat „Richie”.

Ce nu-i place
„Nu îmi place munca. Adică, să fiu angajat la o firmă, unde trebuie să execut trăririle şefului. Nu mi-ar plăcea să fiu nevoit să mă trezesc să ajung la ora 7 la lucru. Îmi place să-mi hotăresc singur timpul”, a mai spus Pulpă.

Profil
Născut. 10.05.1976, Jimbolia
Studii. Liceul UMT
Experienţă. De 15 ani este tehnician de scenă la Cargo
Familie. Necăsătorit.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite