Revoluţionari bănăţeni după 20 de ani: afacerişti, gorilieni şi nebuni după adevăr. Cei mai mulţi trăiesc de pe o zi pe alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 20 de ani de la Decembrie ’89, revoluţionarii timişoreni nu mai sunt uniţi de scopurile de atunci. Unii dintre ei chiar sunt dezbinaţi de interese, iar alţii au reuşit să devină afacerişti de succes. Celebrul Lorin Fortuna trăieşte în lumea lui, alţii au făcut afaceri sau au devenit oameni de succes „afară”, iar cei mai mulţi îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Fostul revoluţionar Pompiliu Alămorean se declară încă

Unul dintre revoluţionarii care a ieşit în stradă în Decembrie ’89 este Virgil Hosu, preşedinte al Asocieţiai ALTAR. Hosu este operator la Colterm şi spune că majoritatea revoluţionarilor îşi duc traiul de pe o zi pe alta, mulţi dintre ei păstrându-şi ocupaţiile pe care le aveau acum 20 de ani. „Cunosc şi directori de firme mari, care s-au realizat afară. Erau studenţi la Revoluţie şi au plecat în străinătate. Nu au reuşit datorită statutului de revoluţionar”, a spus Hosu.

Sunt însă şi revoluţionari care nu s-au dus în altă ţară, reuşind să devină afacerişti de succes în Timişoara. Unul dintre ei este Petru Juravle (foto jos stânga). Acesta s-a aflat mult timp în conflict cu Muzeul Revoluţiei din Timişoara. Juravle a devenit proprietar pe o parte din clădirea în care funcţionează Memorialul Revoluţiei şi a fost mandatat de proprietarele care deţin restul clădirii să revendice proprietatea. După ani de zile de procese Memorialul a fost scos de pe Emanoil Ungureanu si va fi mutat în Bastion, într-un spaţiu recent renovat.


   Petru Juravle                                   Costel Bursuc (foto Anlog)
Un alt revoluţionar cu lipici la bani este Costel Bursuc. Potrivit presei din urmă cu câţiva ani, Bursuc a reuşit să facă sute de mii de euro din afacerile cu terenuri. Mai exact, Bursuc a cumpărat mai multe hectare de teren de la revoluţionari „cu o situaţie precară” şi le-a vândut ulterior la un profit mult mai mare. Bursuc a fost şi finanţator al echipei de fotbal în sală Poli Timişoara.

Fortuna luptă cu şerpilienii şi balaurienii

Lorin Fortuna este eroul care a avut curajul de a ridica glasul împotriva regimului comunist în decembrie 1989, fiind în prim-planul revoluţiei de la Timişoara. La 20 decembrie a înfiinţat Frontul Democratic Român în clădirea Operei de la Timişoara, devenind preşedinte. A condus judeţul Timiş în perioada 22 decembrie 1989 – 12 ianuarie 1990. Este preşedinte al asociaţiei de revoluţionari Victoria din Timişoara şi, din 2004, membru al Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Apoi, ceva s-a întâmplat cu Lorin Fortuna. A înfiinţat Mişcarea Astrală România şi Mişcarea Spirituală Sarmisegetuza, şocând cu teoriile sale despre civilizaţii virtuale.

Lumea lui Fortuna este alcătuită din mai multe civilizaţii virtuale: şerpiliană.modificată-viperiană, balauriană, peştiliană-dragoniană, peştiliană-delfiniană, acvilaină-grifoniană şi goriliană. Fostul revoluţianar se declară exemplar al civilizaţiei goriliene. După ultimele descoperiri ale NASA, Fortuna a reacţionat dur, susţinând că NASA minte şi manipulează. „Respectivele informaţii transmise de NASA sunt false. Aceştia au răspuns la ulitimatumul transmis de civilizaţia goriliană legat de activităţile pe care le-au intreprins mutanţii până în prezent. Globul este supus unei agresiuni incredibile care a început în urmă cu peste 2.000 de ani”, a susţinut Fortuna.

Primul primar al Timişoarei libere, în slujba dreptăţii


Un alt revoluţionar cu nume mare este Pompiliu Alămorean, primul primar al Timişoarei libere. Acesta este pensionar, dar spiritul revoluţionar nu l-a părăsit, fiind încă „nebun după libertate şi adevăr”. „Am două procese cu Partidul Alianţa Socialistă, care a vrut să se transforme în Partidul Comunist Român. Primul l-am câştigat şi sunt în al doilea proces. L-am câştigat pentru că m-am referit la legea siguranţei naţionale care prevede că sunt interzisepartidele totalitare de sorginte fascistă, legionară şi comunistă”, a explicat Alămorean.

Inventarul promisiunilor

În acelaşi timp, Pompiliu Alămorean are o corespondenţă activă cu Traian Băsescu şi Emil Boc. „Prima mea soluţie este să se facă o comisie care să inventarieze retardarea României faţă de o ţară medie europeană. Eu spun că retardarea minimă este de 65 de ani. De asemenea propun, la comisia electorală, să se inventarieze promisiunile candidaţilor şi cei care câştigă să rezolve în fiecare an câte 25 la sută din promisiuni. Dacă în primul an nu ating targetul, primesc un cartonaş galben, iar dacă nici în al doilea an nu fac nimic, primesc roşu direct”, a mai spus fostul primar al Timişoarei.

Petru Juravle
Costel Bursuc
Lorin Fortuna
Pompiliu Alamorean
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite