Timişoara: Muzeul Revoluţiei se mută pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Muzeul Revoluţiei  se mută pe Internet
Timişoara: Muzeul Revoluţiei se mută pe Internet

„Memorialul” se pregăteşte să sărbătorească aşa cum se cuvine 20 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989.

Reprezentanţii muzeului lucrează la un proiect grandios în care toată arhiva de ziare, care numără sute de mii de pagini, va fi pusă în format digital. Tineri absolvenţi ai Facultăţii de Istorie şi alţi colaboratori scanează şi arhivează pe calculator articole şi reportaje apărute de-a lungul timpului despre Revoluţia din 1989.

Obiectiv turistic pentru străini

„Încercăm să salvăm tot ce s-a publicat în presă. Este practic şi un omagiu ziariştilor care au făcut investigaţii despre Revoluţie. Mulţi nu mai trăiesc”, a spus Traian Orban, preşedintele Memorialului. Până în prezent au fost salvate pe calculator peste 20.000 de pagini.

„Memorialul Revoluţiei” a fost vizitat anul trecut de peste 2.600 de persoane, care şi-au lăsat semnăturile în cartea de oaspeţi. Singurul muzeul al Revoluţiei din 1989 este vizitat de foarte mulţi străni, care vin să afle cât mai multe despre istoria Timişoarei.

Deşi a primit spaţiul de la Primărie, în 1998, Memorialul se află în litigiu cu urmaşii proprietarilor clădirii. Municipalitatea a oferit un spaţiu nou pentru memorial, însă Orban nu este mulţumit de el. „Am investit sume importante în actualul sediu. Statul român trebuie să despăgubească urmaşii proprietarilor”, a mai declarat Orban.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite