Revolta farmaciştilor bănăţeni: „Descentralizarea e singura soluţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii de farmacii s-au întâlnit astăzi la sediul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADOR), pentru a se plânge de sistemul de sănătate. În Timiş s-au închis în ultima perioadă aproape 50 de farmacii.

Farmaciştii se plâng că au ajuns la capătul răbdărilor. Aceştia nu mai ştiu cum să supravieţuească de pe o zi pe alta din cauza datoriilor. În ultima perioadă, în Timiş s-au închis aproape 50 de farmacii, care nu s-au mai putut susţine din cauza datoriilor. „Avem o problemă foarte mare cu Casa Naţională de Sănătate. Ei ne plătesc banii odată pe an, în timp ce noi plătim lunar foarte multe taxe şi impozite. Din această cauză, zeci de farmacii au dispărut. Anumite farmacii rămân fără marfă”, a spus Ciprian Mihoc (foto), preşedintele nou înfiinţatei Asociaţii a Patronatelor Farmaceutice din Banat.

Taxele îi omoară

Proprietarii de farmacii susţin că au de plătit taxe de la apometru, pompieri, medicina muncii, gestionarea programelor, până la impozit forfetar, taxe şi impozite. „Nu putem ajunge la valoarea noastă cât suntem dependenţi de Bucureşti. Singura şansă este descentralizarea. Timişoara a ajuns una din oraşele marginalizate. Este dezastru în sănătate”, a spus Rodica Vlad, una din cele mai cunoscute farmaciste din Banat.



"Au încercat să mă scoată de pe piaţă"

Farmaciştii timişoreni se revoltă şi împotriva concurenţei neloiale ale marilor lanţuri şi producători de medicamente, intrate pe piaţa românească, despre care spun că urmăresc să îi închidă. „Eu sunt în sistem din 1991 şi am rezistat până acum, chiar dacă mi-au oferit mulţi bani. Au încercat să mă scoată de pe piaţă. Este o mizerie morală ieşită din comun”, a spus Rodica Vlad, care a închis deja două farmacii din zone rurale.

Se simte din ce în ce mai numeroase situaţiile în care lipsa medicamentele pentru boli incurabile. „Importatorii aduc medicamentele la preţuri mici în ţară, iar de aici sunt trimise din nou afară”, a mai spus Ciprian Mihoc.

Casa Naţională de Sănătae este a doua Bancă Naţională. Acolo se duc sume uriaşe, dar nu se mai întorc. Singura şansă este descentralizarea”, a spus Theodor Raţiu, comisar şef de la Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Oomului.
 

image
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite