Revelionul ucrainenilor din Banat: "Respectăm toate tradiţiile învăţate de la bunici"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Banat trăiesc 14.000 de ucraineni, din care 7.621 în judeţul Timiş. Petrecerea e Revelion din Timişoara va avea loc la noul Centrul Cultural Ucrainean.

Ucrainienii din Banat vor petrece vineri Revelionul în rit vechi, după calendarul iulian, la fel ca sârbii, lipovenii sau armenii din România. În zona de vest există una din cele mai numeroase comunităţii ucrainene din ţară. În Banat trăiesc 14.000 de ucraineni, din care 7.621 în judeţul Timiş.

Există sate unde ucrainenii sunt majoritari. În Remetea Mare şi Soca, 90 la sută din populaţie este ucraineană. În Caraş-Severin, la Copăcele, Zorile şi Cornuţe, sunt de asemenea 90 la sută ucraineni. La Lugoj există o clasă de liceu în limba ucraineană”, a declarat Gheorghe Hleba, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Banat.

Se merge cu viflaemul

Ucrainenii din România păstreaze tradiţii vechi de sute de ani. Strămoşii lor au venit din Ucraina subcarpatică, unii de pe timpul Imperiului Austro-Ungar, alţii fugind de Revoluţia bolşevică din 1917.  „Pentru noi cel mai important este Crăciunul, dar sărbătorim şi Anul Nou. Se pune pe masă mâncare specifică, ciuperci prăjite în ulei şi usturoi, borş ucrainean cu sfeclă roşie. La noi, spre deosebire de sârbi, se merge cu viflaemul. Respecăm toate tradiţiile învăţate de la bunici. Ţin minte când eram copil, doar poliţistul era român la noi în sat”, a spus scriitorul Cristian Hubali, originar din Copăcele.

Ca în fiecare an, ucrainenii din Timişoara se vor întâlni la Casa de Cultură a Ucrainenilor, unde se va lăsa cu chef.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite