Reţeta italienilor pentru sucesul în afaceri a fost predată afaceriştilor bănăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bănăţenii au fost interesaţi de ponturile italienilor
Bănăţenii au fost interesaţi de ponturile italienilor

Specialiştii italieni au dezvăluit afaceriştilor din Vest secrete de business. Firmele mici şi mijlocii din Banat s-au întâlnit, ieri, pentru a învăţa de la italieni cum se face export şi cum pot colabora cu alte firme europene.

Experienţa italienilor în afaceri a adunat 50 de societăţi din Banat la un curs despre tehnicile schimburilor internaţionale. Seminarul, susţinut de un specialist italian, a fost organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara şi Institutul Italian pentru Comerţ Exterior. „În Italia serviciile de internaţionalizare sunt deja bine cunoscute, la noi există încă o reticenţă în a intra pe piaţa externă", a spus Menuţa Iovescu, director al CCIAT.

Participanţii s-au declarat satisfăcuţi de iniţiativă. „Am aflat că aproap 90 la sută din PIB-ul Italiei e adus de instituţiile mici şi mijlocii, care au sub nouă angajaţi, dar produc milioane de euro, deşi birocraţia este exagerată şi la ei", a spus Alina Babolea, reprezentantă a unei firme de software din Timişoara.  Italienii spun că, deşi firmele bănăţene nu au experienţă în ceea ce priveşte internaţionalizarea, la fel ca cele din peninsulă, acestea sunt pe drumul cel bun. „Trebuie să înţeleagă că, chiar dacă produsul lor e bun, nu se vinde peste tot cu aceeaşi strategie. Este important să facă analize de piaţă amănunţite, şi să înţeleagă că pot învăţa foarte multe din greşelile pe care le fac, la fel ca şi firmele italiene când au început, acum 20, 30 de ani, să lucreze pe piaţa externă", a spus Andrea Mattiello, director adjunct al ICE. 

Reprezentanţii societăţilor bănăţene au avut oportunitatea să înveţe de la italieni secrete despre caracteristicile ariilor geografice pentru export, despre cele mai sigure proceduri de expediere şi încasare a banilor, dar şi cum să-şi organizeze un birou pentru export. Mai multe, italienii i-au învăţat şi cum să copieze modelul companiilor mari care au succes pe pieţele europene.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite