Record "omologat" la Curtea Supremă: un timişorean a fost arestat ilegal 629 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iacob Schein, de 37 de ani, a stat un an şi zece luni după gratii. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au dat dreptate, iar el a dat statul în judecată la CEDO şi cere despăgubiri de un milion de euro.

Timişoara: Procuror DNA acuzat de şantaj la Curtea de Apel

Timişoreanul Iacob Schein a fost arestat preventiv de judecătorii Tribunalului Timiş în primăvara anului 2008, fiind acuzat de trafic de persoane de către procurorii DIICOT.

În luna mai a anului 2008, după ce a debudat procesul lui Schein, judecătorii timişoreni de la Curtea de Apel Timişoara au menţinut arestarea lui Iacob Schein, dar la un moment dat aceasta expirase. Ulterior, judecătorii au prelungit ilegal starea de arest preventiv în mod ilegal, deşi acesta a expirat.

Avocaţii lui Schein au încercat în zadar să îi convingă apoi pe magistraţi că au greşit şi că îl ţin ilegal pe bărbat după gratii.

Romii cercetaţi pentru pentru zeci de fapte penale în Germania au înmuiat inima unei judecătoare

"Poliţistul anului", dosar penal pentru furt la scară mare

Judecătorii l-au ţinut ilegal după gratii

„Magistraţii au greşit când i-au menţinut de 15 ori starea de arest preventiv. Aceste măsuri au fost luate în mod ilegal, iar toţi judecătorii de la Curtea de Apel au menţinut mandatul de arestare preventivă în mod ilegal pe numele clientului meu", a declarat Adrian Fanu-Moca, avocatul timişoreanului arestat ilegal.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât în luna mai prin sentinţă definitivă că Schein are dreptate şi că a făcut degeaba 629 de zile de închisoare, din cauza unei erori a judecătorilor.

Desepăgubiri de un milion de euro


„Judecătorii de la Curtea Supremă au dispus ca Schein să fie eliberat. Am făcut o plângere la CEDO şi am cerut un milion de euro despăgubiri pentru această eroare", a declarat avocatul lui Schein.

Dosare de doi lei ale procurorilor grei


A dat şpagă ca să scape de judecătorii care îl nedreptăţeau

Schein rămâne totuşi după gratii, pentru că în 2008, în timp ce era deja după gratii şi judecătorii îi prelungeau ilegal mandatul de arestare, el a încercat să dea şpagă în încercarea sa disperată de a scăpa de magistraţii care l-au nedreptăţit. 

Schein a fost condamnat astfel la patru ani de închisoare pentru dare de mită, în februarie 2010, pentru că a încercat să cumpere strămutarea procesului său de trafic de persoane din Timişoara, la o altă instanţă de judecată din ţară.

Schein a fost dispus să dea o şpagă de 7.000 de euro, oferită prin intermediari poliţistului timişorean Viorel Renu, care a promis că o să îi rezolve strămutarea procesului.

Schein a băgat un poliţist după gratii

AUDIO Cum a aflat poliţistul Renu de la reporterii Adevărul că trebuie să stea patru ani la puşcărie

Poliţistul Renu a fost prins şi arestat pentru luare de mită, fiind condamnat la patru ani de închisoare. Poliţistul îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Timişoara, aproape de Schein, pe care dorea să îl scape din închisoare.

Dacă Schein nu dădea şpagă ca să scape de judecătorii care îi tot prelungeau ilegal mandatele de arestare, acum el era în libertate. Acum deşi judecătorii Curţii Supreme au hotărât că trebuie eliberat, el trebuie totuşi să stea după gratii pentru şpagă

Timişoara: Procurorii-şefi DIICOT şi-au pierdut funcţiile

Şeful Poliţiei, vânat de şeful DIICOT

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite