Războiul arhitecţilor pentru centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul propus pentru piaţa în care a avut loc Revoluţia iscă dezbateri aprinse între arhitecţii din oraş.

Pentru a depune cererea de finanţare, primăria a făcut un studiu de fezabilitate în care a prezentat un concept de schimbare a pieţei. Vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Vlad Gaivoronschi, a gândit un concept prin care spaţiul dedicat pietonilor să fie mai mare, iar dacă acum mijlocul pieţei este în mare parte cu spaţiu verde, noul concept prevede o alee pietonală şi în centru. Arhitectul a mai spus că zona pietonală trebuie dezvoltată şi în faţa catedralei şi în apropierea Operei şi a Muzeului Banatului. Acesta spune că nu trebuie să existe teama de a realiza concepte moderne în zona istorică.

„Nu trebuie să ne fie teamă să aducem lucruri noi. Arhitecţii din Croaţia spre exemplu, sunt printre cei mai buni din lume şi au reabilitat o piaţă istorică foarte frumoasă, cu elemente moderne”, a spus Vlad Gaivoronschi.

„Acvariul”, mărul discordiei

Acesta a spus că proiectul propus nu este definitiv şi poate fi modificat până să ajungă să fie pus în practică.Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Timiş, Adrian Ionaşiu, consideră că deschiderea circulaţiei pe mijlocul pieţei nu este o idee strălucită. „Nu cred că este nevoie de zona pietonală pe mijloc. Oricum un proiect atât de important trebuie făcut după o dezbatere foarte serioasă”, a spus Ionaşiu.

Contradicţiile dintre cei doi arhitecţi pleacă însă de clădirea de sticlă din Pieţei Operei, construcţie semnată de Adrian Ionaşiu(într-o altă formă decât cea existentă) şi pe care arhitecţii care au gândit piaţa, ar vrea-o inexistentă. „Ne-am permis să propunem eliminarea clădirii pentru pietonizare”, a spus Vlad Gaivoronschi.

Păreri comune pentru parcare subterană

Chiar dacă au păreri contradictorii vizavi de modul în care trebuie să arate Piaţa Operei, cei doi arhirecţi sunt de acord că în centru trebuie făcută o parcare subterană care să rezolve problema, cu atât mai mult cu cât noul proiect prevede eliminarea parcării de la Modex. Proiectul propus pentru renovare este valabil în următorii 10 ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite