Primul proces la Alcatel Lucent: 350 de angajaţi cer în instanţă sporuri de vechime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii multinaţionalei au protestat în luna noiembrie împotriva externalizării
Angajaţii multinaţionalei au protestat în luna noiembrie împotriva externalizării

Prima multinaţională din Banat este dată în judecată pentru sporuri de vechime. Cei 350 de sindicalişti din  Alcatel-Lucent se judecă cu actuala conducere, pe care o acuză că nu le respectă drepturile.

Alcatel-Lucent este în primul proces cu angajaţii, după 19 ani de activitate. Sindicatul a deschis procesul cu două zile înainte de Crăciun. „Angajaţii nu primesc sporuri de vechime, deşi unii dintre ei lucrează de 10-15 ani în firmă. Noi solicităm instanţei de judecată recunoaşterea Contractului Colectiv de ramură pentru anii 2007-2010 şi, implicit, primirea sporului de vechime”, a spus Manuel Martin, liderul de sindicat din Alcatel-Lucent.


Sindicalistul susţine că procesul este urmarea unui lung şir de negocieri cu conducerea companiei Alcatel-Lucent. Manuel Martin avertizează că urmează şi alte procese, dacă firma refuză să respecte drepturile angajaţilor. „Noi cerem acum sporul de vechime, care este cuprins între 5 şi 25 la sută din salariu. Pe viitor, vom apela tot la instanţă”, a mai spus sindicalistul şef. 


Angajaţii Alcatel-Lucent România au aflat din iunie 2009 că joburile lor sunt în pericol. Atunci, salariaţii au protestat împotriva externalizării. În august 2009, angajaţii s-au unit în Sindicatul Liber din Alcatel – Lucent.


Primele semne de nemulţumire în Alcatel


Valul protestelor a continuat în noiembrie 2009 , când angajaţii nemulţumiţi au ieşit în stradă, şi în decembrie 2009, când 160 de salariaţi au intrat în grevă, din cauza neînţelegerilor legate de salariile compensatorii pentru angajaţii externalizaţi companiei indiene Wipro. „Angajaţii externalizaţi către Wipro au locul de muncă asigurat timp de 18 luni“, a declarat atunci Cătălina Ocheşilă, responsabilă de comunicare în Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est.

Angajaţii nu primesc sporuri de vechime, deşi unii dintre ei lucrează de 10-15 ani în firmă.
Manuel Martin, liderul de sindicat

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite