Război pentru demolarea "acvariului" din centrul Timișoarei: "Noi suntem proprietari și pe platoul din fața Operei. Puteam să punem gard acolo"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcția pe care primarul Nicolae Robu dorește să o vadă rasă
Construcția pe care primarul Nicolae Robu dorește să o vadă rasă

Războiul pentru demolarea “acvariului” din centrul Timișoarei este departe de a fi încheiat. Chiar dacă primarul Robu susține că își va respecta promisiunea din campanile și va demola clădirea în 6 luni.

Primul punct din promisiunile electorale ale lui Nicolae Robu, realizabile în șase luni, nu este deloc simplu de rezolvat și ar putea ca primarul să nu se poată ține de cuvânt. Robu a declarat război proprietarilor “acvariului” din Piața Victoriei și a trimis poliția în control încă din prima sa zi de primar. S-au împărțit amenzi cu duiumul firmelor care funcționează acolo, ba pentru lipsă de afișaj, ba pentru că nu au personal de specialitate, ba pentru autorizații expirate sau inexistente.

Excat aceleași amenzi care s-au dat și în era lui Gheorghe Ciuhandu, dar care nu au fost plătite niciodată. Legea spune că nu se pot da decât amenzi pentru lipsa de autorizație.

S-au vehiculat sume importante de bani pe care primăria urma să le plătească proprietarilor pentru dărâmarea "acvariului". De la 2 milioane de euro s-a ajuns la 1 milion de euro. Apoi, Robu a declarat că nu va da niciun ban.

La ultima conferință de presă de la primărie, primarul a ținut să se laude că e pe cale să își realizeze promisiunea. “Nu vă pot spune ce soluții avem, dar vom demola aceea clădire. Am să mă țin de promisiune și în șase luni o să dispară. Cu siguranță, primăria nu va da niciun leu proprietarilor”, a declarat Robu.



Timișorenii pot cumpăra din "acvariu" cartofi prăjiți, covrigi, înghețată sau gogoși

Ce soluție are primarul, de vreme ce construcția din Piața Victorie este legală, iar proprietarii sunt acoperiți de documente? Numai el știe.

Proprietarii se vor apăra la CEDO

Afaceriștii care au preluat acțiunile principale ale firmei care deține “acvariului” susțin că se așteaptă acțiuni de intimidare și abuzuri, însă ei nu se tem și spun că se vor duce cu procesele până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Nu știu ce soluții a găsit primarul, dar nu ne puteam apăra decât în instanță. Noi avem totul legal, suntem proprietarii acelei clădiri. E treaba domnului Robu cu cine se războiește, noi nu am nimic cu nimeni. Nu refuzăm oferte de bani, suntem oameni de afaceri. Dar văd că ei trimit poliția și controalele. Ce fac ei este un abuz”, a declarat Dan Azgur, care deține 88 la sută din acțiunile societății SC Art SRL.

Mai mult, Azgur, susține că nu este proprietar doar pe “acvariu” și pe pasajul subteran din centru, ci și pe tot platoul din fața Operei! “Puteam să fiu rău și să montez un gard, că este vorba de o proprietate privată”, a mai spus Azgur.

Dan Azgur este cetățean austriac, el plecând din România înainte de Revoluția din 1989. Acesta susține că a intrat în posesia spațiului în 2008, prin Legea 550 din 2002, privind vânzarea spațiilor comerciale proprietate privată a statului și a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor județene sau a consiliilor locale.



Autorizație semnată de Dan Ioan Șipoș

Construcția a fost aprobată de PSD-istul Dan Ioan Șipoș, fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, care a semnat certificatul de urbanism și autorizația de construcție, în primăvara anului 2004. Erau vremuri în care Șipos dădea autorizații în centrul istoric. În certificatul de urbanism de la primărie era stipulat: “lucrare de reamenajare toalete publice, servicii bar și acoperire intări”.



Administratorul româno-austriac susține că are acte și pentru platoul din fața Operei

Dan Azgur susține că din cauza problemelor pe care le-a avut cu “acvariul” nu va mai investi niciun ban la Timișoara. “După pățaniile ce le avem și după hărțuirea autorităților, suntem deciși să nu mai băgăm nici un ban în România”, a mai spus administratorul.



Construcția din centrul Timișoarei a fost contestată de numeroși specialiști, arhitecți, oameni de cultură sau membri ai societății civile. Cu toții au fost oripilați de apariția schelei de sticlă, care dă ca nuca-n perete cu arhitectura Pieței Victoriei. Mai mult, “acvariul” obstrucționează vederea din centru spre Castelul Huniazilor.

Clădire geamănă la Viena

Dan Azgur susține că aceea construcție este copia unei clădiri aflate la Viena, chiar în celebra piață Karlplatz.

“Există o clădire geamănă la Viena. Acolo nu protestează nimeni. Ei nu plătesc taxe și impozite, clădirea fiind rezervată artiștilor. E alt nivel. Eu nu pot să face expoziție de tablouri, pentru că în România nimeni nu cumpără arta. Am amenajat spații cu ce se poate vinde aici. Cei care spun că e un kitsch sunt câțiva moși senili”, a mai declarat Azgur.


"Acvariul" din Timișoara
autorizatie de construcție acvariu
'Acvariul" din Timișoara
autorizatie de cnstructie acvariu
Kunsthaus Karlsplatz Viena

GALERIE FOTO Kunsthaus Karlsplatz Viena

În ceea ce privește reamenajarea toaletei publice, austriacul susține că lumea ar trebui să știe că acolo chiar există WC-uri pe care le pot utiliza.
“Toaletele sunt deschise pentru public. E o minciună că nu funcționează. Toate terasele din Piața Victoriei funcționează pe baza acestei toalete”, a încheiat Dan Azgur.



Așa arăta "acvariul" din Piața Victoriei înainte de rebrenduire

Până una alta, contractul de cesiune dintre Primăria Timișoara și SC Art SRL va expira curând, adică pe data de 11 iulie 2012. De la această dată, proprietarii “acvariului” trebuie să cedeze terenul primăriei, dar rămâne o problemă legată de construcție, care este proprietare privată. Dispozițiile de demolare pot fi atacate și ele în justiție.

Cu siguranță există posibilitatea ca proprietarii să ceară prin instanță cererea de prelungire a cesiunii. Dacă părțile nu se vor înțelege cu privire la un schimb de terenuri sau tranzacții cu bani, problema ar putea avea rezolvare în instanță, Însă timpul nu curge în favoarea primarului Nicolae Robu.
 

Acvariul din Piața Victoriei
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite