Scandalul Duda: Rectorul Universităţii de Vest,Ioan Talpoş, are întâlniri de la bărbat la bărbat şi ţine lecţii despre mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice ale Universităţii de Vest muncesc 20 de ore pentru 700 de lei în timp ce instituţia plăteşte 26.000 de lei unei firme private pentru a-l aduce pe principele Radu Duda să vorbească studenţilor. Situaţia a revoltat elita universitară timişoreană. Rectorul Ioan Talpoş invocă discuţii de la „bărbat la bărbat" şi consideră că elita culturală a Timişoarei dă cu barda în «mama» care o hrăneşte.

Deasupra Universităţii de Vest din Timişoara planează nori de scandal după ce mai multe cadre universitare au reclamat cheltuieli de lux. Astfel, 26.000 de lei se vor duce, până la sfârşitul anului, pe vorbe. Conducerea instituţiei a bugetat această sumă pentru un contract cu o firmă privată din Timişoara, Logos Consulting, care aparţine Liei Lucia Epure (foto stânga), prin intermediul căreuia studenţii UVT vor beneficia de opt conferinţe susţinute de personalităţi.

AUDIO Tarif regal cu sămânţă de scandal la Universitatea de Vest: Principele Duda ţine conferinţe la preţ de lux

image

Până acum, trei din cele opt prelegeri au fost ţinute de Radu Duda, iar de fiecare dată Alteţa Sa a plecat acasă cu 900 de euro după două ore de vorbit pe teme precum „Democraţie şi IT". „Preţul plătit principelui e piperat, în comparaţie cu beneficiile instituţiei. Nu mi-a trezit interesul"  a spus Ioan Imbrescu, vicepreşedinte sindicatul UVT

Discuţie de la bărbat la bărbat

Scandalul pe tema cheltuieli de lux a UVT a pornit de la scriitorul şi profesorul universitar Marcel Tolcea, care a condamnat contractul dintre universitate şi Logos Consulting pe blogul personal. Firma care l-a condus în amfiteatrele UVT ar fi achiziţionat o conferinţă cu excesivul preţ de criză de 3.000 de euro.
Sumă care, sinceri să fim, nu credem că se regăseşte în Declaraţia de Avere Ginericească. E de aşteptat, desigur, o poziţie a UVT în acest dezmăţ financiar în care preparatori, asistenţi, lectori şi conferenţiari din cocioaba neregală a UVT sunt «scuipaţi» salarial cu un mişto de euro per lună la plata cu ora!", a spus Marcel Tolcea pe blogul personal.

Un rector care nu se uita la bani

Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest, nu vede nicio problemă în acest contract. „Alteţa Sa a avut succes în rândul studenţilor. Contractul este cât se poate de legal. Cât despre domnul Tolcea, fiecare se exprimă cum poate, cât poate. Am discutat cu el ca de la bărbat la bărbat. L-am întrebat dacă ştie ce înseamnă Alma Mater. E mama care te hrăneşte şi în ea nu dai niciodată cu barda", a declarat Talpoş.

image

În plus, rectorul Ioan Talpoş mai spune: "plata pentru noi nu reprezintă o problemă. Plata se face prin sponsorizări, din fonduri proprii. Fecare din universitate e liber să se exprime. Asta nu înseamnă că dacă două persoane nu au sunt de aceiaşi opinie noi vom face un pas înapoi. Domnul Vighi poate să ridice problema în Senat şi o vom discuta. Domnul Imbrescu (n.r. vicepreşedintele sindicatului Universităţii de Vest) să îşi vadă de problemele de sindicat", a declarat Ioan Talpoş. ASCULTA SUS!

image

Profesorii sunt revoltaţi

„Un scriitor bun câştigă, în România, din lecturi publice, maximum 100 de euro. Acesta este nivelul neregal al ţării", a declarat cunoscutul scriitor Viorel Marineasa, unul dintre reprezentanţii elitei culturale a Timişoarei. La fel de revoltate sunt şi alte cadre universitare, care au promis că vor face tot ce le stă în puteri pentru renegocierea sau anularea contractului cu Logos Consulting. „Am să ridic problema contractului dintre instituţie şi Lia Lucia Epure în faţa senatului Universităţii de Vest. E o sumă prea regală pentru criza pe care o trăim noi", a declarat scriitorul Daniel Vighi.

image
image
image

Epure: „Principele îşi merită banii"

Lia Lucia Epure, proprietara Logos Consulting, este de părere că scandalul este fără rost. „Principele Radu i-a captivat pe studenţi. Are calificarea necesară pentru astfel de discursuri. El a fost invitat să susţină conferinţe atât în ţară, cât şi în străinătate. Discursul Alteţei Sale a captivat, iar studenţii au avut de învăţat din prezenţa sa la Timişoara", a spus Epure. Nu de aceeaşi părere este vicepreşedintele sindicatului UVT, Ioan Imbrescu. „Preţul plătit principelui e piperat, în comparaţie cu beneficiile instituţiei", a declarat profesorul.

Ascultă înregistrarea cu Lia Lucia Epure, care reacţionează ciudat!


„Mi se pare sfidător!"

„Nu înţeleg de ce suma e atât de mare şi de ce nu i-a fost plătită direct conferenţiarului. Timişorenii ştiu, Dumneaei se pricepe foarte bine să obţină ceea ce vrea. Ca specialist în Relaţii Publice. Universitatea de Vest însă, mi se pare mie, ar fi trebuit să fie niţel mai atentă cu banul (...) În condiţiile în care zeci de colaboratori ai UVT primesc la plata cu ora, după 16-20 de ore fizice, echivalentul a 6-7 milioane, tariful cu pricina - dacă e adevărat - mi se pare sfidător!", a mai spus Marcel Tolcea pe blogul personal. Casa regală a refuzat să comenteze scandalul. „Universitatea de Vest a încheiat un contract cu Logos Consulting. Durata contractului este de nouă luni începând cu 22 aprilie 2010. Valoarea contractului este de 26.000 de lei TVA inclus", spune  cancelarul rectoratului, Dan Moga.

Afaceri cu prinţi, securişti şi haine


Conform datelor din Registrul Comerţului, SC Logos Consulting este înregistrată cu sediul în Timişoara pe strada Liniştii.  Clădirea (foto jos) a fost moştenită de la o mătuşă, în 8 august 2005, de un fost ofiţer al Securităţii, Mircea Chirilă (foto dreapta). În vârstă de 59 de ani, Chirilă a intrat în sistemul represiv al statului comunist în anul 1974. Lia Lucia Epure, în vârstă de 54 de ani, mai figurează ca acţionar la o altă societate comercială, Pleiada SA, care are sediul tot pe strada Liniştei, în vila moştenită de fostul securist. Conform datelor din ultimul bilanţ raportat la Registrul Comerţului, SC Logos Consulting SRL, a avut o cifră anuală de afaceri de 22.586 de euro, cu trei angajaţi şi un profit de 2.146 de euro. Cu un an înainte societatea a înregistrat pierderi de peste 2.000 de euro. Firma care taxează Universitatea de Vest cu aproape 6.500 de euro, mai are ca acţionar pe Delia Szabo.



Conform cursei citate mai sus, Societatea Pleiada SA, administrată de Epure, a avut în ultimul an raportat o cifră de afaceri de 262.614 euro şi pierderi de aproape 36.000 de euro, cu 17 angajaţi. Printre acţionarii Pleiada SA este şi profesorul Nicolae Bibu de la Facultatea de Ştinţe Economice a UVT,  un apropiat al rectorului Ioan Talpoş. Epure se ocupă şi cu administrarea unei firme care are ca obiect de activitate vânzarea hainelor. Aceasta este asociată cu Lucia Petronela Ercuţa în societatea David John S Impex SRL, care are sediul declarat tot în vila moştenită de fostul securist Mircea Chirilă. Această firmă a înregistrat, în ultimul bilanţ anual raportat, o cifră de afaceri de 21.710 euro şi un profit de 729 de euro.

image
image

Raportată în executare silită

Conform Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, SC Pleiada SA înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat în sume foarte mari. Datoriile istorice la stat, ale SC Pleiada SA sunt de 357.407 lei. ANF mai informează că există şi o datorie de 102.930 lei. Conform ANAF, pentru aceste datorii s-a declşanşat procedura de executare silită. ANAF informează că Pleiada are datorii şi la fondul de şomaj şi cel sănătate.

Urmăreşte timisoara.adevarul.ro pentru a afla alte detalii interesante despre acest grup de interese

Citeşte alte detalii astăzi, în

cap ziar ads
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite