Timişoara: Rablele nu se mai pot vinde nici la fier vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Rablele nu se mai pot vinde nici la fier vechi
Timişoara: Rablele nu se mai pot vinde nici la fier vechi

Proprietarii de maşini vechi vor ajunge să plătească scump pentru preluarea autoturismului de care nu mai au nevoie.

Proprietarul primului schroth din judeţul Timiş, germanul Ernst Palmert, prevede un viitor sumbru pentru firmele de dezmembrare. Acesta spune că România se va alinia cât de curând la tendinţele europene şi în ceea ce priveşte rablele ţinute pe butuci în spatele blocurilor. „În Germania, dacă vrei să scapi de o rablă trebuie să plăteşti între 150 şi 200 de euro. Asta se va întâmpla şi la noi, pentru că procesarea şi dezmembrarea e mai scumpă decât fierul vechi”, a declarat Palmert.

Au falimentat pe capete în Germania

Patronul susţine că perioada de glorie din anii 90, când era o afacere din care se scoteau bani frumoşi, a apus, iar numărul firmelor de dezmembare din Timişoara este din ce în ce mai mic. „Practic, ajutăm statul să scape de rable. Ajutăm dealerii şi industria. Nu este profit aici. Până acum un an încă se câştiga, dar acum nu. În Germania, din zece schroth-uri a mai rămas doar unul”, a mai spus Ernst Palmert. Omul de afaceri se plânge că, deşi multă lume acuză lipsa locurilor de muncă, nu găseşte oameni care să se ocupe de dezmembrare.

Nu este muncă specială
„Pentru procesul de dezmembrare nu trebuie să fii inteligent. Trebuie să demontezi, să scoţi textilul, lichidele din telescoape, din motor, din cutii. Nu găsim personal care să lucreze”, a mai spus Palmert, care duce bucăţile fierul la o altă firmă de colectare.  Singurele firme de dezmembrare care mai funcţionează sunt cele care sunt autorizate de stat să preia maşinile din cadrul programului „Rabla”. „Merge realmente foarte bine acest program. Vin cam zece maşini pe zi”, a mai spus Palmert. Cei care vor să mai obţină un ban pe maşină, pot merge cu ele la fier vechi, însă preţul transportului poate fi mai scump decât suma primită. Tariful pentru un kilogram este: 0,003 lei.

"În Germania, dacă vrei să scapi de o rablă trebuie să plăteşti între 150 şi 200 de euro".
Ernst Palmert, proprietar de schroth

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite