REVELION 2011 Ţiganii sunt singurii care mai merg cu „Sorcova vesela” prin capitala Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Timişoara s-au pierdut aproape toate obiceiurile de Anul Nou. Tradiţionala „Sorcova” nu-i mai atrage pe copii, singurii care mai merg cu un astfel de colind fiind ţiganii care vor să facă „un ban cinstit”.

Profesorul Gheorghe Secheşan, specialist în Antropologie, spune că în Banat erau foarte multe tradiţii şi obiceiuri în această perioadă. „Erau colinde şi urări, atât laice, cât şi religioase. În unele zone se umbla cu semănatul. Aveau copiii gâru sau porumb şi aruncau prin curţile oamenilor”, a spus profesorul. Acesta a mai arătat că un alt obicei era Pluguşorul sau Buhaiul. De asemenea, Ceata Flăcăilor se întrunea de Crăciun şi colinda până după Revelion. „Acum, nu se mai ţine niciunul din aceste obiceiuri, decât prin unele sate din zona Făgetului”, a mai Spus Gheorghe Secheşan.

„La anul şi la mulţi ani!” numai pentru bani

„Sorcova, vesela/ Să trăiţi, să-mbătrâniţi/ Peste vară, primăvară, /Ca un păr, ca un măr,/ Ca un fir de trandafir/ Tare ca piatra,/ Iute ca săgeata,/ Tare ca fierul,/ Iute ca oţelul./La anul şi la mulţi ani!”, aşa sună cunoscuta „Sorcovă”. Obiceiul era preferatul copiilor care colindau din casă în casă. „Se dădeau colaci, cârnaţi, mere sau nuci”
, a spus Gheorghe Secheşan. În prezent, singurii care mai merg cu „Sorcova” sunt ţiganii, care o fac doar pentru bani. „În Timişoara numai ţiganii merg cu Sorcova. Merg exclusiv pentru bani. Am observat însă că au o recuzită adecvată. Nu este chiar costum popular, dar au costumaţie”, a mai spus profesorul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite