RADEF a pierdut sala Capitol şi grădina de vară din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a intra în vacanţă, Guvernul a decis, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, ca imobilul şi terenul să revină primăriei. Clădirea a fost construită de Primăria Timişoara în 1921, dar a ajuns în proprietatea Regiei Autonome a Filmelor.

Litigiul dintre Regia Autonomă a Filmelor şi Filarmonica Banatul, prin Primăria Timişoara, pentru Sala Capitol şi grădina de vară, a luat sfârşit. Printr-o Hotărâre de Guvern, imobilul şi terenul, care valorează aproximativ 2,5 milioane de euro, revin municipalităţii, iar RADEF nu va mai putea avea nicio pretenţie.

În luna mai, o Ordonanţă de Urgenţă anunţa că 150 de cinematografe şi grădini de vară din toată ţara, printre care şi Sala Capitol, revin celor de la RADEF, care urmează să le vândă, iar din banii obţinuţi să construiască în jur de săli 3D. În numai trei luni, după numeroase presiuni şi acţiuni de lobby pe toate nivelurile, Guvernul a introdus în ultima dezbatere înainte de vacanţă o nouă hotărâre prin care Sala Capitol şi grădina de vară din Timişoara să revină municipalităţii, cea care a construit clădirea în 1921.

„E o mare bucurie această decizie. A fost o luptă crâncenă, la care au participat primarul, preşedintele CJT şi liderul minorităţilor. Am avut şi sprijinul lui Ioan Holender, s-au făcut presiuni la nivel foarte înalt, de la consulate, ambasade, dar un mare merit a avut şi presa. E o performanţă că în trei luni am întors decizia”, a declarat Ioan Coriolan Gârboni, preşedintele Filarmonicii Banatul. Marius Iuraşcu, directorul RADEF, s-a aflat în această săptămână la Timişoara, unde s-a întâlnit cu oficialităţile locale, cerând să se intre în legalitate cu Sala Capitol.
Iuraşcu, la Timişoara

„Nu vreau să dau filarmonica afară. Nu sunt nebun să fac acest lucru. Dacă vroiam asta, o făceam deja. Doresc să existe legalitate, pentru că în acest moment, în acte, RADEF este proprietară”, a spus Iuraşcu. Urmează ca decizia Guvernului să fie publicată în Monitorul Oficial, iar apoi Consliul Local va oferi din nou sala Filarmoncii Banatului cu titlu gratuit. „Până nu văd publicată decizia, nu mai cred nimic”, a mai spus Gârboni.

Fonduri europene pentru un centru cultural
Directorul Filarmoncii Banatul a declarat că din cauza litigiului a întârziat cu depunerea proiectului pentru o finanţare europeană. „Acest litigiu ne-a oprit să facem orice investiţie. Nici măcar să zugrăvim nu puteam. Acum putem depune proiectul pentru Centrul Euroregional de Turism Cultural”, a declarat Coriolan Gârboni. Sala Capitol are o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, iar grădina de vară, aproximativ 8.500 metri pătraţi. Proiectul lui Gârboni conţine şi construirea unei săli multifuncţioanale care să găzduiască atât evenimente sportive, cât şi concerte.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite