Psihiatria din Timişoara nu are unde să se mute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia clinicii de pe strada Văcărescu este încă sub semnul întrebării. Medicii spun că vor face şi naveta, însă la clădirea ce ar urma să-i găzduiască nu a fost mişcată nicio cărămidă.

Clădirea în care funcţionează Clinica de psihiatrie „Eduard Pamfil”, aflată în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, a fost revendicată în instanţă şi, ulterior, retrocedată foştilor proprietari. Chiar dacă situaţia incertă a unităţii sanitare nu mai este de mult o noutate, procesul fiind finalizat în urmă cu trei ani, noul sediu în care ar trebui să funcţioneze clinica rămâne în stadiul de fostă clădire a armatei.

Niciun pas nu a fost făcut până acum pentru ca imobilul aflat la intrarea în localitatea Giroc să fie transformat într-un loc unde să poată funcţiona o instituţie de acest tip. Asta în condiţiile în care proprietarii pot solicita ca actualii ocupanţi ai clădirii de pe strada Văcărescu, adică personalul medical şi pacienţii cu boli psihice, să fie scoşi în stradă începând cu anul viitor.

Clădirea nu e funcţională
Potrivit medicului Lia Ienciu, şefa Clinicii I Psihiatrie, către Consiliul Judeţean (CJ) Timiş a fost înaintată o documentaţie privitoare la necesitatea de spaţii şi modul în care vor trebui acestea să fie reabilitate. În calitate de administrator al unităţii sanitare, CJ Timiş a propus ca noul sediu să fie amenajat într-o clădire existentă, obţinută de la Ministerul Apărării, care făcea parte din unitatea militară de pe Calea Girocului. Intenţia de a se demara reparaţiile există încă de anul trecut, dar practic nu a fost mişcată nici o cărămidă. „Clădirea nu este funcţională. Avem promisiuni că de luna viitoare se va lua în discuţie proiectul, urmând realizarea studiului de fezabilitate şi demararea lucrărilor, în funcţie de obţinerea finanţării. Cred că se pot realiza, în timp util, renovarea şi adăugarea corpurilor pe care le-am solicitat. Temerea mea nu este legată însă de timp, ci de disponibilitatea banilor necesari. Nu este de datoria noastră să căutăm soluţii de rezervă în caz că situaţia actuală nu va fi rezolvată, n-am avea ce să facem decât să ieşim în stradă să protestăm. Situaţia este disperată şi în prezent, pentru că stăm într-o clădire unde pereţii pică pe noi”, a declarat Lia Ienciu.

„Consiliul Judeţean a făcut primul pas pentru rezolvarea situaţiei clinicii, obţinând de la Ministerul Apărării spaţiul necesar mutării unităţii sanitare”, a declarat Jana Lavrits, purtător de cuvânt CJ Timiş. Clinica de psihiatrie are 100 de paturi pentru pacienţi, personalul fiind compus din peste 20 de persoane. Atât cadrele medicale, cât şi aparţinătorii bolnavilor internaţi se vor vedea nevoiţi, în cazul în care lucrările de renovare vor fi şi realizate, să se deplaseze aproape zilnic în comuna vecină Timişoarei.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite