Ce a aflat Protecţia Copilului despre nunta minorilor de baştani: "Este un bairam pentru ca fata să nu mai fie curtată de alţi bărbaţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Timişoara s-a autosesizat în legătură cu nunta ţigănească, ţinută la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul de pe Bega.

Elisei, fiul lui David Cârpaci şi Misalba, fiica lui Fulgereanu Stancu, amândoi în vârstă de 15 ani, au făcut avut parte de o nuntă ca-n poveştile ţiganilor. Zeci de maşini de lux, de la Bentley, Lamborghini, Rover, Ferrari şi Porche, muzica live al maneliştilor Guţă şi Adi Minune, ţinute de zeci de mii de euro comandate de la case de modă din Paris şi Londra, mâncare rafinată de la fructe de mare, la specialităţi exotice.

După bairamul dat de ţigani a venit peste ei Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care s-a autosesizat, pentru că după Codul Civil, căsătoriile se pot face doar de la 18 ani, existând şi dispense speciale din partea primăriei în cazul minorii care au împlinit 16 ani.

La palatul ţigănesc nu au mai dat de copii, aceştia plecând imediat după petrecere în Germania, acolo unde îşi au domiciliul.

 “Ne-am autosesizat după articolele apărute în presă şi ne-am dus la adresele familiilor de ţigani. Nu am mai găsit decât bunici şi neamuri, pentru că tinerii au plecat în Germania. Bătrânii au spus că nu a fost vorba de o nuntă în adevăratul sens al cuvântului, ci de o ceremonie specifică etniilor lor. Aceste aşa zise nunţi sunt pentru ca fata să nu mai fie curtată de alţi bărbaţi, pentru că este deja promisă. Nunta o vor face conform legilor după ce împlinesc 18 ani. Mai mult, ni s-a spus că cei doi nu locuiesc împreună în Germania”, a declarat Smaranda Marcu, purtător de cuvânt la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Timişoara.

Cei de la Protecţia Copilului spun că este prima nuntă ţigănească cu minori din acest an. Anul trecut, au existat aproximativ 20 de cereri la primărie pentru dispensă celor care au împlinit 16 ani.

“Până anul trecut această dispensă era dată de instituţia noastră. Din acest an, ele se cer de la primărie. Acestea se dau în cazuri speciale cum ar fi o sarcină a fetei. Noi însă ne vom autosesiza de fiecare dată când aflăm de o nuntă în care sunt implicaţi copii”, a mai spus Marcu.
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite