Programul „Rabla 2010” are motorul mort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii rablelor trebuie, de multe ori, să împingă maşinile obosite pentru a ajunge la coadă
Proprietarii rablelor trebuie, de multe ori, să împingă maşinile obosite pentru a ajunge la coadă

Tichetele valorice s-au epuizat, iar timişorenii au continuat să stea la coadă. Disperaţi că nu vor scăpa de rable, iar primăria îi va taxa cu impozitul, oamenii au rămas la porţile centrelor de colectare.

Dacă ne luăm după mesajele postate în faţa celor trei firme care colectează şi casează maşini în Timişoara, pe care se putea citi că nu mai există tichete valorice, atunci programul „Rabla 2010” s-a încheiat cu succes în judeţul Timiş.

În medie, fiecare centru de fier vechi a primit 100 de vouchere, în valoare de 3.800 de lei, iar în şapte zile, acestea s-au epuizat. Au rămas însă la coadă, zeci de pensionari care sperau că vor putea oferi tichetul copiilor sau nepoţilor lor.

Supărarea este cu atât mai mare cu cât cei care stăteau la coadă, zi şi noapte, reuşiseră să creeze un sistem care să elimine problemele apărute.
„Ni s-a spus că nu mai sunt tichete, dar din disperarea de a scăpa de rablă rămân la coadă. Sunt foarte mulţi oameni supăraţi. De multe ori, noaptea veneau oameni care se băgau în faţă. Marţi am cumpărat o agendă şi am început să împărţim numere de ordine.  Am luat ţeapă de la statul român”, a spus Daniel Ivaşcu, unul dintre zecile de pensionari care stăteau la coadă. Mai toate maşinile aduse la casat sunt Dacia 1300 sau 1310, mărcile străine fiind o raritate.

Mai vor vouchere


Directorii firmelor de colectare şi casare a rablelor spun că au făcut cereri pentru noi vouchere, dar nu se ştie dacă şi când anume cererea le va fi onorată. „Organizaţia noastră a trimis un delegat pentru obţinerea unei noi tranşe de tichete valorice. Nu am reuşit să intrăm în posesia acestora, din cauze necunoscute şi neimputabile nouă”, apare postat pe site-ul Muller Guttenbrunn Recycling.

Programul „Rabla” naşte supărări în întreg Banatul

Speranţa, că o maşină nouă va lua locul hârburilor din garajele celor care mai păstrează maşinile vechi, pare să devină istorie pentru tot mai mulţi bănăţeni. Astfel, locul speranţei a fost luat de isterie, iar cozile din faţa centrelor remat devin din ce în ce mai mari.

Hunedorenii aşteaptă zile şi nopţi în şir să-şi predea maşinile vechi la cele două centre de colectare din judeţ. Voucherele acordate prin programul de stimulare a înnoirii parcului auto s-au terminat în 48 de ore de la debutul programului. Hunedoreanul Zorel Şerba, din Zam, se întreabă cine-l va despăgubi pentru cei 300 de lei cheltuiţi degeaba ca să-şi aducă maşina pe platformă la Hunedoara.  Aurel Lăscoi din Vulcan doarme în rablă. „Sunt de două zile aici. Noaptea mai dorm prin maşină şi pe un colţ de masă la un bar din apropiere. Nu îndrăznesc să las maşina nesupravegheată de frica hoţilor şi vreau despăgubiri din partea statului”, a spus hunedoreanul. Şi reşiţenii s-au grăbit să scape de rablele comuniste, asfel că  în numai cinci zile au epuizat stocul de de 500 de tichete.

Cosmin Careba, împreună cu tatăl său, au dus la casat cele trei autoturisme pe care le aveau în proprietate. „Vrem să luăm o maşină nouă. Daciile sunt funcţionale, dar tot mai există mici reparaţii care se pot face şi nu cred că se merită să tot bagi bani în ele“, a spus Cosmin Careba. Singurul judeţ care mai are parte de vouchere este Aradul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite