Timişoara: Produsele bănăţene sunt sufocate de importuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Produsele bănăţene sunt sufocate de importuri
Timişoara: Produsele bănăţene sunt sufocate de importuri

Gutui aromate, struguri şi mere, cultivate cu pasiune, îi aşteaptă pe timişoreni la  Târgul Produselor Bănăţene.

Marii cultivatori din vest s-au adunat la Muzeul Satului. Până duminică, ei îşi etalează munca pe care au depus-o în cursul acestui an. Astfel că, zeci de soiuri de fructe şi legume cultivate în Banat sunt gata să umple „şpaisurile” timişorencelor.

image



Luptă cu piaţa externă



Producătorii încearcă să îi convingă pe timişoreni că roşiile, ardeii şi merele autohtone sunt mai bune decât  cele găsite la supermarket. „Luptăm din greu cu cei care aduc fructe din Ungaria, dar anul acesta, deşi avem recolte bogate, vânzările merg greu”, a spus cultivatorul Vasile Mustaţă.

image



„Noi vindem merele cu 2,5 lei kilogramul, iar la supermarket kilogramul ajunge la 4 lei. În ciuda preţului, tinerii nu sunt obişnuiţi să vină la piaţă”, spune cultivatorul.

image
image
image



Cultivatorii donează legumele


Producătorii bănăţeni se bucură de un an roditor, dar clienţii preferă marile magazine, în locul pieţelor. Concurenţa importatorilor le dă mari bătăi de cap, chiar şi celor mai experimentaţi dintre cultivatori.

„Am reuşit să umplem cu fructele noastre coşurile timişorenilor, dar tot avem probleme cu desfacerea”, a  explicat pomicultorul Deian Mitrovici. „Am donat zeci de kilograme de conopidă Casei Copiilor, pentru că nu aveam unde să ne mai vindem produsele”, a explicat Vasile Mustaţă.

image



Debaraua se umple cu minimum 50 de lei

Gospodinele aflate în căutarea proviziilor de iarnă şi-au umplut plasele de legume şi fructe. „Am cumpărat castraveciori, cartofi, varză şi conopidă. Am cheltuit pentru toate proviziile aproape 50 de lei”, a declarat timişoreanca Atalia Oniţiu.

image
image
image



Strategii de aprovizionare

Gospodinele experimentate au făcut provizii după modelul pe care îl urmează de ani buni. Doamnele au întocmit o listă cu toate cele necesare casei, astfel încât să nu rateze vreun produs de care au nevoie în reţetele lor elaborate. Cele mai puţin iniţiate în arta cumpărăturilor sau gătitului s-au adaptat la faţa locului. Acestea au furat secretele de păstrare a fructelor pe timpul iernii, chiar de la cultivatori.

image
image
image



„Merele se pun în pungi şi se ţin fără probleme în beci, toată iarna”, a explicat Deian Mitrovici. El cultivă şapte hectare de pomi la Periam.

image




Preţul produselor


Gutui 3 lei/kg
Ardei 2,5 lei/kg
Conopidă 2,5 lei/kg
Struguri 2 lei/kg
Cartofi 0,75 lei/kg
Mere 2 lei/kg
Vinete 2 leu/kg
Varză 1,5 lei/kg
Morcovi 2 lei/kg
Ceapă 1,2 lei/kg

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite