Primul român care a intrat în legătură radio cu un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Mateaş l-a prins pe Iuri Lonchakov de pe Staţia Spaţială Internaţională. Profesorul de la secţia Mecatronică a Facultăţii de Mecanică, pasionat de radioamatorism, este autorizat de Agentia Nationala de Comunicatii cu indicativul YO2MMC.

Vezi galerie foto cu Marius Mateaş şi aparatele sale de comunicare

Timişoreanul Marius Mateaş este singurul radioamator din România care a avut şansa să intre în legătură cu un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională. Profesorul de la Facultateta de Mecanică - secţia Mecatronică, a reuşit să intre în contact radio cu Iuri Lonchakov. „Încerc tot timpul să intru în contact cu astronauţii. Am avut o legătură fragmentată cu Iuri Lonchakov care, din păcate, a refuzat să vorbească în limba engleză. Am căutat informaţii despre el şi toţi radioamatorii au spus că Lonchakov răspunde doar în rusă”, a declarat Marius Mateaş.


image

Profesorul bănăţean se declară un vânător înrăit al astronauţilor şi susţine că nu se lasă până nu va obţine o comunicare perfectă cu ei.
„Până acum există aproximativ 500 de contacte între Staţia Spaţială Internaţională şi radioamatori din lume. Toţi astronauţii sunt radioamatori. NASA îi lasă să comunice cu cei de pe Terra, pentru a le facilita un efect psihologic după lunile petrecute pe Staţia Spaţială”, a mai spus Mateaş.

Din România s-a mai reuşit o legătură în cosmos, de la Satu Mare, însă aceasta a fost realizat cu un turist spaţial, miliardarul Charles Simoni, care a plătit pentru „excursie”.

Întâlnire oficială cu astronauţii


Cosmonauţii pot comunica cu un radioamator de pe pământ în jur de zece minute, cât timp se află staţia asupra oraşului. Amatorii se identifică cu un cod, care poate fi vizualizat pe o pagină de Internet. Fiecare ţară are un număr de înmatriculare, iar cei de pe staţia spaţială au indicativul NA 1 SS.



Foto: Iuri Lonchakov (dreapta) comunică prin staţia radio portabilă

Marius Mateiaş va încerca să organizeze o întâlnire radiofonică oficială cu astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru care a depus deja documentaţia la NASA. „Au cerut să îi trimit ce persoane oficiale vor participa la eveniment, ce presă vine, câţi elevi şi studenţi. De asemenea sistemele tehnice trebuie să fie cele pe care le impun ei. Oamenii pot să îi întrebe pe astronauţi cum e viaţa pe staţie”, a mai spus Mateaş.

De la speologie la radioamatorism

Marius Mateaş s-a apucat de radioamatorism din necesitate. „Eram pasionat de speologie. Intram în peşteri care se inundau. Lăsam mereu bilete când ieşeam să ne găsim. Atunci am zis că o staţie la cort şi la peşteră e o soluţie mai bună”, a povestit Mateiaş.



S-a molipsit iremediabil de acest virus, mai ales că era pus în situaţii în care trebui să repare singur defecţiunile apărute. „Am desfăcut staţiile şi am văzut ce frumos e înauntru”, a spus Mateaş, care cum este un mare pasionat de antene. „E deosenit de frumoasă această latură. Nu va exista niciodată comunicare fără acest element terminal”, a adăugat profesorul.


image
image
image

Marius Mateaş a reuşit să intre în contact radio cu radioamatori din foarte multe ţări. Acesta are o listă în care aşteaptă să bifeze următoarele destinaţii. „Printre cele mai importante legături au fost cele din Tenerife, Brazilia sau Africa de Sud”, a mai spus profesorul.

image

Iuri Lonchakov este unul dintre cei mai experimentaţi austonauţi ruşi. S-a născut în Kazahastan, în 1963. A absolvit Academia Forţelor Aeriene cu onoruri, devenind pilot-inginer-cercetător. A fost distins cu premiul "Erou al Federaţiei Ruse", a fost decorat cu medalii jubiliare "Nasterov", medalia "Steaua de Aur" şi medalia NASA pentru Zbor Spaţial (2001). Lonchakov a servit ca şi pilot de aviaţie, comandant de brigadă în cadrul marinei ruse. Are peste 1400 de ore de zbor. A fost selectat în 1997 de centrul de cosmonauţi Gagarin.

A efectuat prima misiune cu astronautul NASA Michael Finke în decembrie, 2008. Ei au instalat un dispozitiv de măsurare a energiei electromagnetice la sonda Langmuir.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite