Primul parc fotovoltaic din ţară care vinde energie la stat, inaugurat la Buziaş GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Perescu, omul care a pus pe picioare afecerea cu panourile fotovoltaice
Lucian Perescu, omul care a pus pe picioare afecerea cu panourile fotovoltaice

Parcul este compus din 3.800 de panouri care captează energia solară, panouri cu o putere totală de 1 megawaţi, care poate deservi o mie de case

Parcului se află în oraşul Buziaş, pe o suprafaţă de 19.000 metri pătraţi. Investiţia companiei timişorene Constructim se ridică la 2 milioane de euro.



GALERIE FOTO

Am decis să investim într-un proiect cu puternic caracter ecologic, pentru că lumina solară constituie o veritabilă sursă inepuizabilă de energie verde, disponibilă pe scară largă, care în ciuda costurilor de producţie mai ridicate implica mult mai puţine riscuri decât energia nucleară”, a spus Lucian Perescu, directorul Constructim.

Parcul a intrat în funcţiune la începutul acestei luni, energia electrică ajungând la consumatori graţie unui contract încheiat cu Repower Furnizare Energie Electrică, singura societate care poate vinde energie celor de la Enel Electrica.

Panourile fabricate la Timişoara

Ca soluţie tehnică s-a optat pentru utilizarea panourilor marca Siliken, în detrimentul unora mai ieftine din China, din dorinţa de a încuraja producţia autohtonă de panouri fotovoltaice. Compania spaniolă Siliken are o fabrică deschisă la Timişoara, unde lucrează 260 de persoane.

„Spaniolii au deschis fabrica la Timişoara simţind potenţialul acstei pieţe şi anticipând o dezvoltare a sectorului energiei regenerabile din România. Deocamdată toată producţia de aici a fost destinată exportului. Parcul de la Buziaş este un nou moment cheie pentru noi, fiind primul proiect românesc realizat cu produsele noastre”, a spus Salvador Sarrias, directorul de producţie de la Siliken.

Livrează energie la stat


Constructim a început investiţia în domeniul energiei regenerabile în urmă cu trei ani, cu producerea de hidroenergie la Muntele Mic şi cu parcul eolian de nouă megawaţi inaugurat anul trecut la Oraviţa. Se intenţionează dezvoltarea unui nou proiect bazat pe energie eoliană, tot în zonă, de 12,5 megawaţi, din fonduri europene.

Sperăm să amortizăm investiţia de la Buziaş în şase, şapte ani. Acum avem 3.800 de panouri, dar avem de gând să aducem până la 7.000 de panouri. Aceste panouri sunt valabile 25 de ani. În scurt timp sper să putem scădea preţurile la energia electrică. În România mai sunt două parcuri fotovoltaice, la Satu Mare şi Giurgiu, dar deocamdată suntem singurii care livrăm energie statului”, a declarat Lucian Perescu.

Parc fotovoltaic la Buziaş
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite