Săcălaz cu față europeană: primul centru de colectare de deșeuri electrice din județul Timiș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna Săcălaz se alătură Rețelei Naționale de Colectare prin deschiderea primului centru unde se pot depune deșeuri electrice, din județul Timiș

România încearcă să recupereze distanța mare față de țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea ecologică. Centrul de colectare a deșeurile electrice, care s-a deschis la Săcălaz este primul din județul Timiș și al zecea din România. Ca o comparație, în țările UE există un asemenea centru la 50.000 de locuitori!

“A fi cetățean al Uniunii Europene înseamnă mai mult decât o simplă aderare. Presupune o schimbare de atitudine, comportament și adaptare la anumite norme privind protecția mediului. Nu e suficient să spunem că suntem eco pentru că e la modă. În Europa, gunoiul se aruncă selectiv, unde îi este locul”, a declarat Ionuț Hornea, reprezentant zonal Asociația Română pentru Reciclare RoRec.

Tot conform cerințelor UE, fiecare cetățean va fi nevoit să depună patru kilograme de deșeuri electrice pe an. Va veni o vreme când nerespectarea normelor va atrage penalități de sute de mii de euro pe zi, plătite din buzunarele fiecăruia.

“Este un gest simplu, dar cu o însemnătate atât de mare pentru protecția mediului înconjurător, cât și pentru recuperarea și reintroducerea în circuitul industrialca materie secundară. Din unele se pot recupera 93 %, practic fiind aruncate doar 7 %. Trebuie să ne gândim că va veni o vreme când resursele naturale se vor termina. Echipamentele electrice conține materii și substanțe periculoase, toxice, care poluează iremediabil”, a declarat Liviu Popeneciu, președintele Asociației RoRec.

Noul centru de colectare din Săcălaz oferă persoanelor serviciu gratuit de colectare pentru aparatura veche sau defecte, indiferent de greutate sau volum.
 

 
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite