Primarul Gheorghe Ciuhandu: „Nu-i putem ajuta pe toţi inconştienţii ăştia care îşi aruncă în aer casa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri s-a împlinit un an de la explozia din blocul de pe strada Brăiloiu, care a explodat în urmă cu un an. În aceaastă dimineaţă o femeie a fost găsită moartă în blocul în care a stat pe riscul ei. În tot acest timp, locatarii au bătut pe la uşile primăriei şi Prefecturii pentru a cere sprijin, dar plângerile au fost zadarnice.

Edilul Gheorghe Ciuhandu a prezentat în această dimineaţă poziţia Primăriei Timişoara vizavi de situaţia de la blocul explodat. Primarul susţine că instituţia pe care o conduce a făcut tot ce s-a putut pentru a-i ajuta pe oameni. „Am asigurat consolidarea de urgenţă a blocului, paza timp de un an de zile. De asemenea am emis autorizaţie de construcţie în regim de urgenţă pentru reparaţii şi am întocmit o expertiză cu costurile necesare reabilitării”, a spus primarul.

Locatarii acuzaţi de nepăsare

Potrivit lui Ciuhandu, timp de un an de zile, locatarii nu au făcut altceva decât să bată la uşi, fără a-şi depune măcar documentaţia pentru autorizare de construcţie. „Dacă era unul în situaţia asta probabil ar fi umblat, ei nu au nici măcar documentaţia pentru autorizare. I-am rugat să se intereseze la CEC pentru credite, să se ocupe şi ei de ceva. Credeţi că îşi riscă cineva libertatea ca să dea cu subsemnatul pe la DNA că ăştia după ce le faci casele o mai aruncă o dată în aer. Avem răspunderi, facem şi lucruri rele, dar oamenii ăştia ce păzesc? Sunt oameni responsabili, oameni maturi”, a spus primarul.

„Să-i ajute Guvernul”

Primarul Gheorghe Ciuhandu a mai spus că în situaţia de pe strada Băriloiu trebuie să intervină Guvernul, aşa cum a făcut-o şi în urmă cu nouă ani la Timişoara sau anul trecut la Bacău în situaţii similare. „Noi am preluat CET-urile, şcolile, spitalele şi când inconştienţii ăştia îşi aruncă în aer casele pentru că nu sunt în stare să convieţuiască  normal în ele, atunci tot primăria trebuie să vină cu duhul blândeţii, să-şi mai ceară şi scuze şi să le repare casa. Prefectul ştie asta şi avea datoria să intervină la Guvern, pentru că s-au mai realizat astfel de precedente”, a mai spus Gheorghe Ciuhandu.

Soluţia prefectului: reparaţii pe datorie

Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, nu agrează o intervenţie la Guvern pentru sprijinirea oamenilor de pe Brăiloiu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că ar trebui căutată o firmă, poate chiar societatea primăriei, ADP, care să repare pe datorie, iar oamenii să plătească eşalonat. „Le-am explicat oamenilor că Primăria nu este obligată, dar poate face acest lucru. În cazul în care nu vor fi găsite soluţii la primărie, vom căuta o altă soluţie prin a contacta o societate comercială care să facă lucrările şi locatarii să poată plăti eşalonat lucrările de consolidare, pentru că sunt de acord cu asta”, a spus prefectul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite