Primăria Timişoara a recuperat terenul de la care a pornit declinul mafiei imobiliare ţigăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenul de pe strada Romulus, trecut ilegal pe numele unui personaj fictiv, a fost recuperat de Primăria Timişoara
Terenul de pe strada Romulus, trecut ilegal pe numele unui personaj fictiv, a fost recuperat de Primăria Timişoara

Cel mai amplu dosar vizând mafia imobiliară ţigănească din Timişoara a fost declanşat în 2008, după ce omul de afaceri sirian Jabri Tabrizi a fost la un pas să fie înşelat. Sirianului i s-a oferit un teren de pe strada Romulus, la preţul de 600.000 de euro.

Înainte de a perfecta tranzacţia, Jabri Tabrizi a vrut să se asigure că documentele sunt valabile şi a descoperit că totul este un fals, terenul al cărui proprietar figura un personaj fictive pe nume Berger Robert, fiind de fapt al Primăriei Timişoara.

A fost momentul în care a izbucnit întreg scandalul mafiei imobiliare, iar cercetările procurorilor au scos la iveală că terenul a fost retrocedat printr-o serie de acte false, unele dintre ele legalizate la notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României. Falsurile descoperite au dus la o verificare atentă şi a altor documente, descoperindu-se că prin aceeaşi metodă, a fost furat şi un teren al Primăriei Timişoara de pe strada Gheorghe Asachi. Ancheta a scos la iveală că în spatele falsurilor se află baştanul Ionelaş Cârpaci, care a şi fost arestat preventiv, iar acum este judecat alături de alte nouă persoane, dintre care patru funcţionari publici şi un notar. Procesul se judecă la Curtea de Apel Timişoara şi este în stadiul de audiere a inculpaţilor, fiind programat un nou termen chiar azi.

Mafia învinsă pe jumătate

În paralel cu procesul desfăşurat pe linie penală, Primăria Timişoara a deschis o acţiune de rectificare a cărţii funciare. Primăria a cerut desproprietărirea lui Robert Berger şi trecerea terenului de pe strada Romulus în proprietatea Primăriei Timişoara. „Am deschis acţiune, am câştigat, iar acum ne-am intabulat", a declarat secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari. Blocajul cauzat de falsuri a dus şi la o devalorizare a preţului terenului. „Pe mine nu mă mai interesează acel teren. Preţurile au scăzut fantastic. Atunci era vorba să îl iau la 300 de euro metrul pătrat, acum e maximum 120", a spus Jabri Tabrizi.

Primăria Timişoara a reuşit să îşi recupereze terenul de pe Romulus, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre terenul de pe strada Gheorghe Asachi, acolo unde a fost construit un bloc de trei milioane de euro. „E mai complicat, este o construcţie pe teren", a mai declarat secretarul Ioan Cojocari.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite