Timişoara: „Prima Casă” saltă preţurile de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: „Prima Casă” saltă preţurile de criză
Timişoara: „Prima Casă” saltă preţurile de criză

Proprietarii speră să îşi vândă mai scump apartamentele vechi, în timp ce dezvoltatorii imobiliari lasă din preţ la cele noi. Programul „Prima Casă” creează un paradox în Banat: apartamentele vechi costă mai mult, iar cele noi se ieftinesc.

Pentru prima dată după aproape un an de scădere continuă, preţurile apartamentelor vechi au început să crească în Vestul ţării. Agenţii imobiliari spun că acest fenomen se petrece pentru că proprietarii au simţit că piaţa imobiliară se poate dezmorţi.
„Creşterile nu sunt foarte mari, dar se observă. Am un client care vinde un apartament de două camere, confort unu, decomandat. Până acum îl dădea la 48.000 de euro, iar acum mi-a spus că în mod sigur nu îl lasă sub 50.000 de euro. Proprietarii urcă preţul din cauza programului Prima Casă”, a explicat Aurel Vid, director al agenţiei imobiliare Sovida. „De la 1 iulie au început să crească preţurile apartamentelor vechi cu 10 la sută, pentru că se încadrează cel mai bine în Prima Casă”, a confirmat şi Puiu Bălan, agent imobiliar din cadrul Sedako.

Nicio Primă Casă vândută în Vest
Cu toate acestea, vânzările de apartamente stagnează în continuare. În cazul blocurilor noi, preţurile au început să scadă, pentru că dezvoltatorii imobiliari vor să se încadreze în program. Reprezentanţii unui portal de imobiliare spun că în al doilea trimestru al acestui an, tendinţa de scădere a preţurilor la apartamentele noi este evidentă în toată ţara. „Până în prezent, 52 de persoane din întreaga ţară au primit credit prin programul Prima Casă. Valoarea totală a creditelor ajunge la peste două milioane de euro”, a declarat directorul executiv al Fondului de Garantare, Irina Constantinescu.


Preţuri după introducerea programului „Prima Casă”


image





Preţurile caselor vechi şi noi
În prezent, cel mai ieftin apartament vechi cu două camere în zona Giroc ajunge la 36.000 euro, în timp ce în zona Modern poate fi cumpărat şi cu 65.000 de euro. La categoria apartamentelor cu trei camere, cea mai avantajoasă zonă este Şagului, unde preţurile ajung la 52.000 de euro. În Circumvalaţiunii, un apartament vechi costă chiar şi 70.000 de euro.
La ora actuală, creşterile de preţ sunt doar de cel mult zece la sută, dar ele pot continua dacă interesul cumpărătorilor pentru programul „Prima Casă” creşte. În cazul apartamentelor noi, în prezent zonele din Timişoara care se pot încadra în „Prima Casă” sunt Calea Girocului şi Calea Aradului.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite