Timişoara: Cărţile de Premiul Nobel, semnate Herta Müller, se vând la preţ redus în librării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Cărţile de Premiul Nobel, semnate Herta Müller, se vând la preţ redus în librării
Timişoara: Cărţile de Premiul Nobel, semnate Herta Müller, se vând la preţ redus în librării

Cărţile semnate de Herta Müller se vând cu cinci lei în librăriile din Timişoara şi doar câteva ajung până la preţul de 27 de lei.

Scriitoarea Herta Müller, cenzurată la începutul carierei sale, a câştigat astăzi Premiul Nobel, după alte două nominalizări anterioare. Câştigătoarea prestigioasei distincţii este născută într-un sat din apropierea Timişoarei şi a locuit mult timp în capitala Banatului, până în 1987, când a plecat din ţară, după ce a fost dur persecutată de regimul comunist. Volumul de debut al scriitoarei, „Ţinuturile joase”, apărut în 1982, a fost cenzurat.



Cărţi vândute la reducere în librării

Librarii din Timişoara spun că timişorenii nu s-au arătat interesaţi în ultimii ani de cărţile scrise de Herta Müller. Astăzi, la câteva minute după ce s-a anunţat că scriitoarea bănăţeană a câştigat Premiul Nobel, cărţile ei se vindeau în librării la preţ redus.

„Cărţile Hertei Müller se vând la reducere, la 4,99 lei. Mai avem aici două exemplare din «Este sau nu este Ion» şi alte două exemplare din «Animalul inimii». La cărţile din stoc nu avem voie să ridicăm preţul, vor rămâne la reducere şi doar editura va putea să impună ca viitoarele cărţi să fie mai scumpe. Dar desigur, vom comanda”, a precizat Virgil Stelea, librar la Esotera. Librăria „Cartea de nisip” se numără printre locurile unde cărţile scriitoarei s-au vândut la reducere. „Ţin minte că operele ei s-au vândut la reducere, doar «Animalul inimii» s-a cumpărat la 22 de lei. În acest moment nu mai avem nicio carte a ei, dar cu siguranţă vom comanda urgent. Suntem foarte mândrii. Însă, precum restul literaturii româneşti, nu s-a căutat febril”, a declarat Cristi Hîrşoi.



Carte ca o pâine caldă

„O clientă a şi cumpărat deja ultima operă «Animalul inimii», cu 5 lei. Însă, mai avem două exemplare din «Regele se înclină şi ucide», cu 27 de lei”, a spus Ioan Dume, librar la Humanitas. Librăria „Cărtureşti” din mall mai are două exemplare din «Animalul inimii». „Într-un an, doar 12 cărţi ale scriitoarei s-au vândut în toată reţeaua ale librăriilor «Cărtureşti»”, a punctat Anda Malner, librar.

Probleme cu regimul

Herta Müller a avut de suferit din cauza prieteniei cu membrii "Grupului de Acţiune Banat", format din studenţi cu atitudine protestatară. A fost obligată de Securitate să lucreze ca muncitoare la întreprinderea  "Tehnometal", pentru reeducare.  

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite