Premieră în România: panouri solare în stațiile de tramvai și troleibuz din Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timișoara începe să se trăiască eco. Pe lângă cele opt panouri din stațiile RATT, au fost montate și dispozitive de semnalizare rutieră cu LED-uri în intersecţii şi la trecerile de pietoni

La Timişoara a fost implementat un proiect la nivelul sistemului de transport public şi siguranţa circulaţiei care prevede amplasarea de surse de energii regenerabile (energie verde) pentru alimentarea panourilor de afişaj electronic din staţiile RATT şi a dispozitivelor de semnalizare rutieră (dispozitive suplimentare pentru sporirea vizibilităţii în trafic).

Acest proiect este premieră pentru România, care aduce o serie de beneficii: echipamentele sunt pe bază de energii regenerabile, care nu poluează, consum de energie electrică – zero, funcţionând cu energie solară, pentru instalare nu e nevoie de branşament la curent (care este şi costisitor şi durează foarte mult ca timp de aprobare), nu e distrus carosabilul, trotuarul, spaţiile verzi pentru conectarea la reţeaua de curent electric și se elimină numărul mare de cabluri de alimentare.

Opt stații de tramvai și troleibuz

Pentru început, opt staţii ale mijloacelor de transport în comun au fost dotate cu celule fotovoltaice. Acestea alimentează panourile de afişaj electronic ale RATT din staţiile de tramvai de la Prefectură, Continental şi Bega, Piaţa Mocioni şi staţiile de troleibuz 17 şi 18 din Piaţa Consiliul Europei.  
Acumulatorul inclus în sistemul fotovoltaic asigură o rezervă de 72 de ore de funcţionare neîntreruptă în condiţii de luminozitate redusă. Unghiul de înclinare este de 25 de grade pentru a nu reţine zăpada. Toate panourile au fost orientate spre sud pentru a capta cantitatea cea mai mare de energie solară. Gradul maxim de încărcare cu energie este în lunile de vară la ora 12.00.

Un sistem fotovoltaic care include: celule fotovoltaice, suport, acumulatori, elemente de siguranţă a costat circa 10.000 lei. S-au achiziţionat opt bucăţi, din surse proprii ale Regiei. Producătorul oferă o garanţie de doi ani (de la data achiziţiei, februarie 2012) şi asigură o durată de funcţionare de 25 de ani în condiţii de eficienţă maximă.

Celule fotovoltaice și solare pentru siguranța în trafic


În vederea măririi siguranţei în trafic, atât pentru pietoni cât şi pentru conducătorii auto, în ultima perioadă s-au instalat în intersecţii şi la trecerile de pietoni diferite dispozitive de semnalizare rutieră. Au fost puse 14 de lămpi cu LED-uri şi celulă fotovoltaică (pentru o vizibilitate mai bună pe timp de noapte sau vreme înnorată la apropierea trecerilor de pietoni) și patru indicatoare luminoase cu LED-uri şi celulă solară la semnele de „Cedează trecerea” şi „Stop”.

Echipamentele au fost aduse din Franţa şi în cazul lămpilor cu leduri şi celule voltaice costă 400 lei un echipament (au fost achiziţionate 14 echipamente), iar indicatoarele luminoase cu LED-uri şi celulă solară costă 300 lei (au fost achiziţionate 4 echipamente).


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite