Post gustos cu arome exotice în restaurantele din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătăresele din restaurantele timişorene se întrec în reţete de post
Bucătăresele din restaurantele timişorene se întrec în reţete de post

Numărul timişorenilor care comandă delicatese de post a crescut cu zece la sută. Paste cu sosuri, „dou fu” în sos de soia sau clătite de post sunt câteva specialităţi ale restaurantelor, în postul Crăciunului.

Postul Crăciunului îi determină pe mulţi timişoreni să schimbe carnea şi preparatele din carne cu alimente vegetale, chiar şi când sunt la restaurant. Patronii s-au gândit la acest aspect şi au pregătit specialităţi culinare pentru ajunul sărbătorilor de iarnă.


„Trebuie să ştiu când este post sau dezlegare la peşte, pentru a avea ingredientele necesare în bucătărie”, a spus Daniela Mărgăuan, bucătar la un restaurant cu specific italian. Şi în restaurantele chinezeşti se găsesc mâncăruri de post. „Dou fu” în sos de soia, sote de varză chinezească sau orez cu diverse combinaţii sunt alternativele pentru cei care ţin post. Restaurantele cu specific  sârbesc, unguresc, grecesc şi românesc din Timişoara au şi ele astfel de meniuri. „Avem clienţi care cer mâncare de post. Le oferim salată de crudităţi, chiftele de soia, sărmăluţe de post şi altele”, a spus Gabriela Petmehavi, administrator restaurant.


Mai mulţi consumatori de mâncare de post


În comparaţie cu 2008, în 2009 sunt mai mulţi clienţi care renunţă la carne şi preparatele din carne. „Avem cu 10 la sută mai multe persoane care cer mâncare de post”, a spus Simona Toma, directoarea unui restaurant cu specific italienesc. Meniul poate fi personalizat în funcţie de preferinţele fiecărui client. „Preparăm mâncarea aşa cum vrea clientul. El îşi alege ingredientele”, a spus Teodora Conache, bucătar.
Chiar dacă din punct de vedere religios este bine să ţinem post, medicii nu recomandă acest lucru. „În post nu mâncăm carne, iar acest lucru creşte aportul pentru produsele făinoase, care îngraşă”, a spus Rodica Nicolescu, medic primar Geriatrie şi Gerontologie.

Recomandare
Nutriţioniştii îndeamnă la evitarea postului strict vegetarian

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite