Timişoara: Cum a ratat Politehnica titlul în 1958

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Cum a ratat Politehnica titlul în 1958
Timişoara: Cum a ratat Politehnica titlul în 1958

Politehnica Timişoara, care pe atunci se numea Ştiinţa, a ratat titlul de campioană a României în urma unui blat eşuat cu Progresul Bucureşti.

Sezonul 1957/58 a fost cel mai echilibrat din istoria primei divizii româneşti. În clasamentul final, echipele de pe podium aveau toate 27 de puncte, fiind despărţite de golaveraj, în timp ce alte două formaţii au acumulat 26 de puncte. Ştiinţa Timişoara a încheiat acel campionat pe locul trei, după Petrolul Ploieşti şi CCA (acum Steaua).

Ilie Gârleanu juca extremă dreapta la Ştiinţa în acea perioadă. "Am încercat atunci o şmecherie, dar tocmai din acest motiv am ratat titlul. Tavi Brânzei era foarte bun prieten cu Ozon, centru atacant la Progresul. Alţii erau prieteni cu Oaidă, extrema dreaptă. Amândoi erau jucători de echipă naţională. Au încercat să facă o înţelegere, dar nu pe bani. Noi aveam certitudinea că putem câştiga la Braşov, cu Steagul Roşu, în ultima etapă, însă pe Progresul nu ştiam dacă putem să-i batem la Bucureşti, în penultima. Ne-am făcut cam aceleaşi socoteli pe care şi le-a făcut acum Dinamo, dar a ieşit Urziceniul campioană", a povestit fostul fotbalist, care are şi selecţii în echipa naţională.

N-a mai ieşit

"Blatul" a eşuat, pentru că celelalte echipe aflate în luptă pentru titlu ai intrat pe fir. "S-a vorbit cu Ozon şi cu Oaidă să stagneze jocul, să-l strice, să greşească, însă a fost ca un cadou al grecilor. Am început jocul, eram calmi, blazaţi, eram siguri că vom câştiga, câştigăm şi la Braşov şi luăm titlul. Însă progresul era totuşi sub dominaţia echipelor bucureştene, plus Ploieştiul, care erau şi ei interesaţi. Nici nu începe bine jocul, Ozon a ţâşnit pe lângă Tavi Brânzei, gol în primul minut. Brânzei era furios la culme, înjura. 'Ozonel' a fugit imediat la centru, iar Brânzei: 'te omor, să nu te mai prind în careul de 16, îţi rup picioarele!'. Ozon a început să joace retras, însă a ieşit la rampă Oaidă, cu centrările. Am vrut să ieşim la joc, ne-am descoperit, iar în 25 de minute era 3-0 pentru Progresul. La pauză, discutam în cabină despre ce s-a întâmplat. Am vrut să-i batem în a doua repriză, însă eram dezumflaţi. Am reuşit să dăm un gol, dar au mai dat ei patru. La Braşov n-am mai reuşit nimic, eram cu moralul la pământ, am câştigat doar cu 1-0", şi-a amintit Ilie Gârleanu.

Totuşi, în acel sezon, Politehnica Timişoara reuşea prima mare performanţă din istoria clubului, locul trei şi câştigarea Cupei României, unde în finală au învins chiar Progresul, cu 1-0.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite