Un vot surpriză a decis ca Poli Timişoara să primească 4 milioane de lei. Vezi cum s-a hotărât viitorul echipei de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa extraordinară a Consiliul Local Timişoara
Şedinţa extraordinară a Consiliul Local Timişoara

Principalul punct în şedinţa extraordinară a Consiuliul Local Timişoara a fost legat de Proiectul de hotărâre privind aderarea Primăriei Timişoara la Asociaţia Atletic Club Sportiv Recaş şi aprobarea cotizaţiei anuale către nou înfiinţatul club ACS Poli Timişoara.

Sala de consiliu a Primăriei s-a transformat pentru aproape două ore într-un loc asemănător cu cel de la „porumbei”, din Piaţa Victoriei, unde se întâlneau să dezbată probleme importante vechii suporteri polişti. Consilierii locali trebuiau să decidă dacă sunt de acord cu noua echipă a Timişoarei, cât şi dacă votează suma de patru milioane de lei, cât va cotiza municipalitatea pe an, pentru Poli.

Din start, consilierii Uniunii pentru Timiş, prin vocea lui Flavius Boncea, au cerut reducerea sumei de la patru milioane, la un milion de lei.

Este un subiect extrem de delicat şi stârneşte multe controverse. Timişorenii iubesc extraordinar de mult fotbalul. Aveam două soluţii pentru a salva fotbalul timişorean. Să o luăm de la capăt, din liga a V-a sau să intrăm într-o asociere cu cu cei de la ACS Recaş, în care Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Universitatea Politehnica să aibe controlul total. Eu recunosc că pentru Liga a V-a nu puteam să asigur finanţare. Nu pot aloca bani publici pentru astfel de eşaloane. Cu ce bani să cumpărăm jucători cu care să promovăm în patru-cinci ani în prima ligă. Am decis să asigurăm pentru Timişoara o continuitate. Trebuie să dăm până joi un răspuns la Federaţia Românî de Fotbal, altfel rămânem fără echipă în acest sezon. Am creat un ONG care va funcţiona ca o regie a primăriei.Vom avea toate rapoartele legate de bani, de ieşiri şi intrări, vom putea avea un control eficient asupra banului public”, a declarat primarul Nicolae Robu.
 
Grupul consilierilor din PDL au declarat că nu vor vota pentru acest proiect, ei considerând că este necesară o dezbatere publică pe această temă, în timp ce reprezentaţii UPT (PNŢCD+FDGR), susţin că suma de patru milioane de lei este exagerat de mare, cerând reducerea ei la un milion de lei.

Cei de la USL i-au acuzat pe ceilalţi consilieri că anii trecuţi au fost de acord să finanţeze echipa lui Marian Iancu, iar acum nu mai doresc.

Adrian Orza, fostul viceprimar al Timişoarei, s-a luptat de unul singur cu consilierii USL, susţinând că cea mai bună soluţie ar fi fost să se plece de la zero, această echipă fiind o nouă soluţie de compromis.

La începutul anilor 2000 Dacia Piteşti a cedat locul la Poli. Apoi am avut AEK Timişoara. La sosirea domnului Iancu, am avut FC Timişoara. Acum ACS Recaş devine Poli Timişoara”, a spus Orza.

Adrian Orza i-a atras atenţia secretarului Ioan Cojocari că atunci când a fost vorba de plăţile salariilor pentru jucătorii de baschet de la BC Timişoara, a vorbit despre încălcarea legii, iar acum, când este vorba de o situţie similară, Primăria poate plăti salariile fobaliştilor.

HG 1447 exclude din start plata salariilor”, a spus Orza.

În replică, primarul Nicolae Robu a spus că toate plăţile pe care primăria le va face pentru echipa de fotbal Poli vor fi legale, respectând Legea Sportului care prevede alocarea de fonduri de către consilii locale.

Robu i-a propus lui Orza să preia ASU Poli

Adrian Orza i-a sugerat lui Nicolae Robu, ca fost rector al Universităţii Politehnica, să preia adevărata echipă a universităţii, ASU, care este considerată şi continuatoarea echipei fondate în 1921. “De ce nu susţineţi acestă echipă?”, a întrebat Orza.

Nu mă simt în stare să găsesc finanţare pentru o echipă de liga a V-a. Nu am afacerile mele care să mă ajute, nu cunosc pe nimeni care să investească. Dar vă propun domnule Orza să preluaţi echipa. Şi promit să vă ajută”, a răspuns Robu.

Avocata Carmen Obârşanu a cerut să ia cuvântul în faţa consilierilor. “Acest contract, din punct de vedere juridic, nu diferă cu nimic faţă de cel încheiat cu Iancu. Ce faceţi, daţi patru milioane de lei, pe care nu aveţi cum să recuperaţi? Cea mai bună soluţie este să se poată acorda recompense atunci când sportivii fac muncă de calitate. Vreţi să daţi bani dinainte, dar banii publici nu pot fi daţi ca sponsorizare. Este interzis prin lege”, a spus Carmen Obârşanu.

“Doamna Obârşanu nu a înţeles absolut nimic. Spuneţi că aici este o construcţie ca şi cu Iancu. Acolo era o societate comercială. Aici este o asociaţie asupra căreia tot controlul este ţinut de caătre consilii. Totul va fi public”, a spus Robu.

Apoi a vorbit Cristi Brâncovan, din partea suporteilor alb-violeţi. “E aceeaşi conţinut politic ca şi în 2002. Se ducea totul în cap dacă n erau suporterii. Acum, suporterii nu au fost consultaţi. A fost o întâlnire, dar după aceea nimeni nu ne-a mai întrebat părerea”, a spus Brâncovan.

Într-un final, s-a trecut la vot. Au fost "pentru" cei 14 reprezentanţi ai puterii, iar PDL şi UPT s-au abţinut. Proiectul a trecut însă datorită unui vot surprinzător venit chiar din opoziţie, din partea Elenei Wolf, de la UPT, care a votat diferit de colegii de alianţă.

“Nu am discutat înainte cu colegii din alianţă. Trebuia? Eu am votat pentru şi data trecută. Cu suma nu sunt nici eu de acord. Dar ca dascăl, am votat pentru copiii şi juniorii de la Poli. Ei au nevoie de continuitate
”, a declarat Elena Wolf, directoarea Liceului Nikolaus Lenau.

Extrem de supărat de acest vor, Adrian Orza, preşedintele PNŢCD Timişoara, a spus că Elena Wolf a fost convinsă de cei de la USL să voteze pentru. “A fost o surpriză şi pentru mine votul doamnei Wolf. Se pare că cei de la USL i-au promis bani pentru renovarea liceului”, a spus Orza.


Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite