Planul secret de reorganizare a Gărzii Financiare: „Sunt intenții ascunse de renunțare la oamenii incomozi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin război cu evaziunea fiscală, care oricum este în floare, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), declară „misiune îndeplinită” și reunță la luptă în toiul bătăliei. Surse din rândul comisarilor susțin însă că s-a pus la cale un plan de reorganizare diabolic, prin care nu se urmărește decât eliminarea oamenilor incomozi. 

La presiunile Fondului Monetar Internațional, Guvernul României și-a luat angajamentul de a lupta împotriva evaziunii fiscale. Unul din cele mai importante domenii din acest punct de vedere este comercializarea cerealelor. În acest sens, în toamna anului trecut, s-au format echipe mixte de control, din care făceau parte polițiști și comisari de la Garda Financiară, dar și inspector ARR, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Garda Financiară Timiș a confiscat într-o singură lună, mai mult decât s-a confiscate în 20 de ani de la Revoluție și până în 2010. În urma unei analize la nivel național, „mințile laminate de la ANAF”, au constatat că evaziunea nu mai este la cote alarmante și s-a luat decizia reorganizării Gărzii Financiare prin reducerea numărului de personal. 

Undă verde pentru evazioniști

Măsurile puse la cale de ANAF nu fac decât să dea un semnal pozitiv evazioniștilor care se pregătesc de „treabă” pentru că începe recoltatul la grâu. „Toate aceste măsuri vin în idea în care Garda Financiară este principala instituție care are ca și atribuții combaterea evaziunii fiscale”, a declarat un comisar din cadrul Gărzii Financiare Timiș. Mai mult decât reorganizarea, comisarul reclamă, modul în care se „coace” manevra în birourile de la București. La nivel oficial, nu se știe nimic. Șeful Gărzii Financiare Timiș, Florin Frugină așteaptă semnale de la superiori. „Este o hotărâre de Guvern care nu spune prea multe. Urmează să fie aprobat numărul de comisari. Urmează să primim și noi în perioada următoare. Nu știu care sunt pașii care urmează”, a declarat Florin Frugină. Neoficial însă, se pare că lucrurile sunt bătute în cuie, fapt confirmat, ieri, și de șeful ANAF, Sorin Blejnar. 

Cum se cern comisarii?

Surse din rândul Gărzii Financiare susțin că planul pus la cale de ANAF este foarte simplu: printr-un ordin al ministrului se dă un preaviz tuturor angajaților, prin care sunt înștiințați că trebuie să participe la un concurs, urmând ca în urma acelor teste să se stabilească cine rămâne și cine pleacă. „Legalitatea acestor testări este pusă sub semnul întrebării pentru că această modalitate are ca obiectiv doar reducerea numărului de personal, nu și trierea calitativă a acestuia. Dacă se dorea o triere și nu o măsură haotică, se putea face o analiză temeinică a lucrărilor fiecărui comisar într-un anumit interval. De fapt această așa-zisă restructurare are interese ascunse de a se renunța la oamenii incomozi. Se știe exact cum se dau concursurile și cine elaborează subiectele”, a spus un comisar timișean. 

Blejnar insistă pe testări

Liderul de sindicat de la Garda Financiară Timiș se ferește să facă declarații pe marginea subiectului și să sară în apărarea comisarilor. „O să vă rog să luați legătura cu domnul Oprescu, care este președintele la nivel național. Nu vreau să intru în amănunte. Vă rog să luați legătura cu domnul Oprescu”, a spus liderul de sindicat Aurel Pană. Președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastian Oprescu, a confirmat dezvăluirile comisarului de la Garda Financiară Timiș. Potrivit lui Oprescu, reorganizarea este încă în stadiul de dialog social, având loc până acum două întâlniri, la ANAF și la minister, urmând să aibă loc încă una, luni. Sebastian Oprescu susține că în cazul în care ANAF transmite un preaviz tuturor angajaților, comite o ilegalitate. „ Preavizul cu siguranță este ilegal, din punctul nostru de vedere. În momentul în care ai 300 de posturi mai puțin nu ai dreptul să-i disponibilizezi pe toți. Ai temei doar pentru 300”, a spus Oprescu.

Potrivit acestuia, liderii de sindicat, nu au încredere în testări și au cerut și o verificare a rezultatelor de până acum. Sorin Blejnar s-a opus însă inițiativei. „ Nu avem încredere în testarea profesională pentru că este întodeauna la pixul conducătorului politic. Nici la nivelul conducerii Gărzii Financiare, nici la nivelul șefului ANAF nu am reușit să impunem acest lucru. La întâlnirea cu ministrul Finanțelor Publice s-a acceptat ca și criteriu să fie și această evaluare”, a spus Sebastian Oprescu. Potrivit acestuia, cel mai probabil se va ajunge la situația în care se va recurge atât la testare cât și la evaluarea performanței, fiecare dintre criteria având un anumit procent. Decizia finală va fi luată însă luni.  „Vrem să facem o restructurare transparentă și eficientă. Colegii din cunoșteau lucrul acesta și se va face torul cu respectarea legii și a statutului funcționarilor publici”, a spus , mieri, ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Ialomițeanu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite