Piramis, legendara trupă rock din Ungaria, la primul concert în Vestul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veteranii de la Piramis în concert la Arad
Veteranii de la Piramis în concert la Arad

Concertul din Sala Sporturilor a avut loc în cadrul Zilelor Maghiare din Arad. Numeroşi timişoreni au făcut drumul până la Arad pentru a vedea pe viu formaţia Piramis

Piramis este una din trupele legendare din ţara vecină, care a fost înfiinţată în 1974. Este primul concert pe care veteranii rockeri îl susţin în vestul României, ei având la activ numeroase turnee în Transilvania şi în Secuime.

Concertul a fost organizat cu ocazia Zilelor Magiare din Arad, de către Organizaţia Tinerilor Maghiari din oraşul de pe Mureş.



Este pentru prima dată când venim la Arad şi ne bucurăm de această invitaţie. Nu am fost nici la Timişoara până acum. Este cea de a 11 ieşire în afara graniţelor, în această vară, şi anii trecuţi am cântat foarte mult pentru maghiarii de peste hotare”, a spus Nyemcsok Janos, solistul formaţiei Piramis.



Grupul Piramis a fost înfiinţat în 1974 iniţial ca trupă instrumentală. Primul album al rockerilor a apărut în 1977 şi poartă numele formaţie. Piramis a devenit una din cele mai iubite formaţii din Ungaria, de la sfârşitul anilor 70. 

Până nu de mult, circa 70 la sută din spectatorii de la concertle noastre erau trecuţi de 40 de ani. Dar acum am început să vedem foarte mulţi tineri. Acum ei sunt majoritari. Sunt mulţi copii de opt-nouă ani. Iar acest lucru este senzaţional”, a mai spus Nyemcsok Janos.

Piramis
Piramis

Sala Sporturilor din Arad a fost aproape plină, spectatorii profitând şi de faptul că intrarea a fost liberă.



“Piramis făcea parte din trupele ungureşti care aveau impact şi în Vestul României, în special la populaţia maghiară. Rockul unguresc a fost apreciat ca foarte valoros şi în Occident. Formaţii ungureşti au înregistrat şi în Anglia, se asculta în Germania, şi nu neapart de etnicii maghiari.

Dar ei au fost încurajati de autorităţile din aceea vreme. Au avut multe case de discuri, nu una ca în România. Era era uzual un album pe an. Existau foarte multe trupe rock, cenzura era mai domoală, concertele erau de talia celor din Occicdent, echipamnete, sceno-techincă, piro-techincă, radioul maghiar promova foate serios rockul lor.

Erau diferenţe majore faţă de ce era în România anulor 70-80. Ca amploare este mult mai apropiaţi de rockul Occidental. Noi am fost foarte departe”, a spus Bogdan Puriş, cunoscutul realizator de emisiuni muzicale de la Radio Timişoara.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite