Piaţa joburilor din Vest va fi îngheţată până la vară când se vor vedea schimbări în bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lupta pentru joburi se va da mai ales în primele luni ale acestui an
Lupta pentru joburi se va da mai ales în primele luni ale acestui an

Valul de disponibilizări continuă şi în primele luni ale anului 2010, dar situaţia se va îmbunătăţi în a doua jumătate a anului. Economiştii şi recruiterii spun că piaţa locurilor de muncă trece încă prin criză, dar situaţia se va remedia din vară.

Anul care tocmai a început se anunţă foarte controversat în ceea ce priveşte oportunităţile de muncă pentru şomerii din zona de vest a ţării. Primele luni ale anului 2010 sunt privite dintr-o perspectivă sumbră de toţi cei care monitorizează ocuparea forţei de muncă. Acest lucru este datorat faptului că, în întreaga regiune, statisticile nu arată prea îmbucurător. Valul disponibilizărilor nu s-a oprit şi, în primele luni ale anului, companiile din Vest vor continua reducerile de personal.


Soluţii care combat şomajul mare


„În general, sunt firmele mari, multinaţionalele, care fac angajări masive, dar şi disponibilizări masive”, a spus Liviu Neguţ, director coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş.  Rata şomajului a atins cote alarmante la finalul lui 2009 în toate judeţele din Vest şi de aceea reprezentanţii Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă încearcă să caute soluţii care să ducă la împlinirea unei previziuni valabile de la jumătatea anului curent. „Previzionăm mai multe locuri de muncă, o cerere mai mare pe piaţa muncii, care va duce la dezgheţarea activităţii economice”, a spus Liviu Neguţ, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş.


Ponturi pentru şomerii crizei


Soluţia comună şi la îndemâna şomerilor este reconversia sau calificarea profesională. Cursurile gratuite la agenţii au mare căutare în rândul şomerilor. Cu toate acestea, cursurile vor fi organizate în funcţie de bugetul disponibil. „În ceea ce priveşte cursurile organizate de AJOFM Arad, momentan nu avem buget”, a declarat Mihaela Jude, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Arad.
O altă soluţie, găsită de recruiteri, pentru a combate criza locurilor de muncă ar fi munca pe perioade determinate. „O soluţie deosebit de flexibilă şi la îndemână este oferită de munca temporară care permite creşterea volumului de angajări necesar desfăşurării activităţii pentru companii şi un loc de munca decent pentru candidaţi”, a spus Gabriela Crainic, reprezentant Manpower.

Evoluţia concedierilor în Vest (ianuarie 2010)

200 de persoane vor rămâne fără joburi în luna ianuarie 2010 în judeţul Timiş
130 de disponibilizări au fost anunţate în judeţul Arad
150 de oameni  îşi vor pierde locurile de muncă în luna ianuarie în Hunedoara
  53 de concedieri sunt anunţate pentru prima lună a lui 2010 în judeţul Caraş-Severin

Soluţia pentru a combate criza joburilor ar fi munca pe perioade determinate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite