Petiţie pentru restaurarea monumentului vandalizat din Piața Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statuia Sfintei Fecioare Maria, distrusă în noaptea de 11 ianuarie, nu a fost reabilitată şi nici nu va fi în viitorul apropiat din lipsă de fonduri. Poliţia nu a găsit încă vinovaţii pentru vandalizarea monumentului.

Asociaţia Femeilor Maghiare din Timişoara (AFMT) a iniţiat o petiţie prin care timişorenii sunt chemaţi să ceară restaurarea şi reamplasarea statuii din Piaţa Maria. Monumentul, care o înfăţişează pe Sfinta Fecioară Maria, a fost vandalizat în noaptea de 11 ianuarie, de persoane care nu au fost indentificate până acum.

Ne adresăm tuturor timișorenilor (şi nu doar lor) invitându-i să ia atitudine şi să condamne distrugerea statuii, parte a monumentului cu valoare istorică-culturală-religioasă şi să susţină Asociaţia Femeilor Maghiare din Timişoara în iniţiativa de a obţine restaurarea şi reamplasarea statuii, precum şi readucerea monumentului în starea sa originală, desfiinţând elementele neautorizate aplicate pe şi în jurul lui şi completarea celor ce lipsesc”, a spus Szasz Eniko, actriţă la Teatrul  Maghiar “Csiki Gergely”, preşedinta AFMT.

Glasul societăţii civile

Asociaţia Femeilor Maghiare din Timişoara este o organizaţie neguvernamentală iniţiatoare şi organizatoare a mai multor acţiuni culturale de marcă în Banat. “Prin semnarea acestei petiţii veţi întări glasul societăţii civile şi vă daţi acordul ca organizaţia iniţiatoare să o folosească pentru scopul mai sus-menţionat în acţiunea demarată la Primăria Municipiului Timişoara, instituţie competentă cu tutelă patrimonială asupra monumentului”, mai spus Szasz Eniko.

Petiţia a fost semnată deja de personalităţi importante precum Mihai Anghel, redactor-şef, Radio Timişoara, Brînduşa Armanca, director Institutul Cultural Român Budapesta, Balázs Attila, director, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, Hortensia Botescu, Mihai Botescu, arhitecţi, Ioan Coriolan Gârboni, director, Filarmonica Banatul, Kindl Walter, decan, Facultatea de Muzică, Adriana Lucaciu, decan, Facultatea de arte şi design, Eva Megyes Labadi, director, Teatrul de Păpuși Merlin, Alexandra Răzvan Mihalcea, avocat, Florian Mihalcea, preşedinte Societatea Timişoara, Călin Rus, director Institutul Intercultural Timişoara, Janos Szekernyes, preşedinte Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Timiş, Marcel Tolcea, director Muzeul de Artă, Cornel Ungureanu, preşedinte Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Timişoara, Lucian Vărşăndan, director Teatrul German de Stat Timişoara şi Daniel Vighi, scriitor şi profesor la Universitatea de Vest.

Poliţiştii nu au dat de urma celor care au comis actul de vandalism din Piaţa Maria.  A fost audiat un suspect, însă acesta nu a putut fi acuzat, din lipsă de probe.



Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite