Pelerinaj la locul unde a fost aruncată cenuşa eroilor de la Timişoara, incineraţi la ordinul Elenei Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişorenii au plecat cu coroane la Bucureşti
Timişorenii au plecat cu coroane la Bucureşti

Timişorenii vor participa astăzi la sfinţirea bisericii de lemn care se construieşte peste canalul în care a fost aruncată cenuşa celor ucişi pe 17decembrie 1989.

Citeşte aici despre Operaţiunea Trandafirul comandat de Elena Ceauşescu

Aproape 40 de timişoreni au plecat cu noaptea-n cap spre Bucureşti, în tradiţionalul pelerinaj la locul unde a fost aruncată cenuşa celor împuşcaţi pe 17 decembrie 1989. Neţinând cont de frig şi de greutăţi, familiile celor care au murit în urmă cu 21 de ani s-au îmbarcat în trenul de Bucureşti pentru un gest de recunoştiinţă şi omagiu. „Asta facem în fiecare an. Este datoria noastră ca pe 20 decembrie să mergem în pelerinaj la Bucureşti. De această dată vom sfinţii şi biserica suspendată care se construieşte peste canalul în care a fost aruncată cenuşă eroilor”, a spus Ioan Bânciu, vicepreşedintele Memorialului Revoluţiei.


Pelerinaj Popeşti Leordeni

În acceleratul Timişoara-Bucureşti au urcat şi doi preoţi de la Catedrala Mitropolitană, care au ţinut să fie aproape de famiile victimelor. „Aveam18 ani la Revoluţie şi am fost şi eu în Piaţa Operei. Din cauza celor omorâţi atunci am decis să devin preot. Voi face o slujbă de pomenire în Piaţa Revoluţiei, la Cimitirul Eroilor, la crematoriu şi la Popeşti Leordeni. Nu contează că e frig şi obositor, acei oameni şi-au lăsat acasă copiii şi familiile”, a spus preotul Daniel Trăilă.



Vezi galerie foto cu plecarea timişorenilor

Întâlnire surpriză în tren

Pelerinii au fost aşteptaţi în această dimineaţă la Bucureşti de un autocar pus la dispoziţie de Primăria din Popeşti Leordeni, iar itinerariul lor va începe în Piaţa Universităţii, apoi Cimitirul Eroilor, crematoriul „Cenuşa” şi în final Popeşti Leordeni. „Am luat cu noi coroane, colive şi mergem să ne cinstim eroii. Pentru noi nu este obositor. E bine că vom avea în sfârşit unde să ne rugăm la Popeşti Leordeni, unde se construieşte o biserică”, a spus Camelia Andrei.



În tren, timişorenii au avut parte de o surpriză. Aceştia s-au întâlnit cu muzicianul Gheorghe Iovu, care avea drum la Bucureşti pentru un concert. „Mă bucur că pot să călătoresc cu atâţia timişoreni. Din păcate nu pot să mă duc cu ei la pelerinaj, dar am să le cânt pe tren”, a spus Iovu.

Mai citeşte:

Fostul selecţioner Anghel Iordănescu pună umărul la ridicarea bisericii în memoria celor incineraţi la crematoriul "Cenuşa"

Pelerinaj Popeşti Leordeni Pelerinaj Popeşti Leordeni


SERIAL / Decembrie ' 89: „La Otopeni erau numai morţi şi vaiete”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite