Pelerinajul timişorenilor spre Bazilica Maria Radna: 65 de kilometri străbătuţi pe jos GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 15 credincioşi romano-catolici din Timişoara au participat la tradiţionalul pelerinaj cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, străbătând 65 de kilometri, până la Radna

Temerarii s-au întâlnit, ieri dimineaţa, la domul din Piaţa Unirii, iar după o scurtă rugăciune au plecat la drum. Aveau în faţă 65 de kilometri, distanţa dintre Timişoara şi Radna. Scopul final era să ajungă la Bazilica Maria Radna, acolo unde sunt aşteptaţi peste 50.000 de credincioşi romano-catolici, pentru a participa la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului.



GALERIE FOTO

Spre deosebire de ani trecuţi, când s-au adunat şi 70 de pelerini, de această dată au fost doar 15 timişoreni care şi-au luat inima în dinţi pentru un maraton de 65 de kilometri. 

Prima oprire a fost la biserica catolică din Dumbrăviţa, unde s-a luat micul dejun. Apoi, au plecat pe marginea drumului în direcţia Lipova.

Eu particip la acest pelerinaj pentru a 12-a oară. Îţi trebuie voinţă mare şi credinţă să pleci la acest drum. Cel mai greu este la Neudorf. Acolo ajungem pe la ora 5 dimineaţa, înainte de răsărit şi dacă te opreşti din mers rişti să renunţi”, a spus Radu Glăvan, cel mai vechi participat, alături de sora Maria Mutiu.

Acesta este pelerinajul timişorenilor. Foarte multe persoane merg pe jos la Radna. Sunt cei din satele de croaţi din judeţul Caras-Severin, apoi bulgarii din Timiş, ungurii, unii chiar de la Szeged merg pe jos. Este o tradiţie foarte veche, din bunici şi străbunici, dar a fost întreruptă pentru o vreme la Timişoara. Noi am reluat-o în 2000”, a adăugat Maria Mutiu, de la Centrul Diacezan pentru Tineret din Timişoara, organizator al marşului.

Pauza de la Maşloc

Pelerinii s-au oprit pentru scurte momente de pauză la bisericile catolice de pe drum, cât şi la crucea de piatră care se află pe marginea drumului, înainte de intrarea în Fibiş. În jurul orei 17, au ajuns în localitatea Maşloc, aflat la 35 de kilometri de Timişoara. După ce au participat la Sfânta Liturghie de la biserica catolică, s-au putut odihni pentru mai mult timp. 

„Suntem motivaţi de crdinţă. Prin acest efort aduceam o mulţumire lui Dumnezeu, îi mulţumim pentru sănătate, familie şi reuşite. Nu mai simţi nimic, nicio durere. E o trăire lăuntrică personală. Simţi că te eliberezi, ajută mult. Te întăreşti spiritual. Eu vin pentru a noua oară. Am avut parte şi de ploaie, frig, vânt, dar de data aceasta a fost vreme bună. Asta ne-a făcut să înaintăm repede”, a declarat Tiberiu Balint.

Bene Tamaş participă pentru prima dată la pelerinaj. „Nu este uşor, îţi trebuie ambiţie mare. La început simţi dureri, oboseală, dar pe parcurs te obişnuieşti”, a spus Tamaş.

Zi specială în Bazilica Maria Radna

Pelerinii au rămas să se odihnească la Maşloc, până la ora 2 noaptea. Apoi au reluat drumul spre Lipova, unde, conform programului, se ajunge în jurul orei 9. După un duş şi o masă pusă la dispoziţie de Caritas, pelerinii vor merge la Bazilica Maria Radna, unde, la ora 11.00, vor începe rugăciunile.

Pelerinaj Timişoara-Radna

La Bazilica Maria Radna, se vor ţine rugăciuni în patru limbi – română, maghiară, germană şi croată. Pentru sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, din acest week-end, sunt invitaţi trei episcopi: Martin Roos, de la Timişoara, Bocskey Laszlo, de la Oradea şi Toma Vuksici, episcop militar din Bosnia Herzegovina.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite