Patru familii vor trăi ca la începutul secolului XX într-un muzeu din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a revigora activitatea de la Muzul Satului Bănăţean, care nu prea are căutare nici în rândul turiştilor, nici a timişorenilor, se lucrează la un proiect inedit, care a fost copiat din Statele Unite ale Americii.

"Înapoi la tradiţii" presupune realizarea unui muzeu viu: vor exista patru replici ale unor case tradiţionale şvăbeşti, sârbeşti, maghiare şi româneşti, care vor fi locuite în permanenţă de familii. Oamenii vor trăi exact ca în urma cu aproape un secol, vor lucra în gospodării păstrând tradiţiile şi unele din trecut.

Proiectul se intitulează este copiat din SUA. Cei de la ADETIM au văzut cum funcţionează acolo astfel de muzee.  Am vitaliza activitatea şi cu siguranţă ne-am dubla sau tripla numărul de vizatori. Pe lângă casele vechi existente deja, vom aduce patru noi gospodări trdiţionale, unde urmează să trăiască oameni cu tradiţiile şi obiceiurile lor”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Satului Bănăţean.



Galerie foto

Una dintre noile gospodări va fi copia unei căsuţe tradiţionale de pescari din Ungaria, de lângă Szeged. “Avem un proiect comun cu cei din judeţul Csongrad. Se va face o replică după căsuţa pescărească şi va fi montată pe malul lacului care se află în partea din spate a muzeului. Vor mai fi gospodării şvăbeşti, sârbeşti şi româneşti”, a mai spus Ilaş.



Galerie foto

Proiectul "Înapoi la tradiţii" aşteaptă finanţare din fondurile Uniunii Europene, pentru a putea fi demarat. Nu va fi deloc simplu nici alegerea noilor locuitori de la Muzeul Satului. “Sigur vor fi mulţi care ar dori să se mute aici. Ei trebuie să fie buni gospodari, să ştie limba, obiceiurile, istoria. Vor trebui să joace un rol. Nu este o misiune uşoară nici pentru ei, să înceapă să trăiască ca la începutul secoulului XX”, a mai declarat Claudiu Ilaş.


image
image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite