Primar judecat pentru fraudă cu bani de la U.E., pentru o păşune pentru care s-au încăierat crescătorii de vaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leontin Duţă, primarul din Biled, a încercat să obţină ilegal subvenţii. Edilul-şef al localităţii este acuzat de procurorii DNA că a cerut bani din fonduri europene pentru o păşune de peste 300 de hectare. Terenul care i-a adus primarului un dosar penal făce parte dintr-un loc de 500 de hectare, care aparţine însă unei asociaţii a crescătorilor de vaci din Biled.

Cu toate că era conştient de situaţia terenului, spun procurorii, primarul a cerut subvenţii agricole în valoare de 50 de euro petru fiecare hectar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA). El a făcut două solicitări, ambele în aprilie 2009. „Prima dată a solicitat subvenţii pentru 82 de hectare, apoi a revenit, după alte două săptămâni, şi a cerut subvenţii pentru încă 200 de hectare", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

 „Nu am făcut ilegalităţi. Eu nu mă consider vinovat. Nu cred că am greşit cu ceva. Am pus semnătura pe o hotărâre a consiliului local, iar acum sunt trimis în judecată. Eu am dorit să aduc bani la comunitate, nu să fur bani europeni", a declarat primarul Leontin Duţă.

Reclamat de crescătorii de vaci

Primarul a fost dat pe mâna procurorilor de Asociaţia Crescătorilor de Animale Viitorul Bilezean, căreia primăria i-a dat să administreze pentru opt ani peste 500 de hectare din Biled, inclusiv păşunea, în 2006. După un an, Asociaţia Crescătorilor Vacilor de Lapte din Timiş, a primit de la primărie aceeaşi păşune.

A urmat un proces pentru păşune câştigat de prima asociaţie, în aprile 2009. Prima asociaţie l-a reclamat pe primar la Parchet, pentru că în timpul procesului a pierdut banii pentru subvenţii agricole, în valoare de 30.000 de euro, iar procurorii au ajuns astfel pe urmele lui Leontin Duţă.

Consilierul-interlop din Biled

Un alt consilier local din Biled a fost arestat în februarie 2009, fiind acuzat de procurori că este şeful unei reţele de prostituate. Lucian Torj este judecat acum pentru proxenetism, alături de alţi 11 indivizi, acuzaţi că sunt locotenenţii săi. Potrivit rechizitoriului, Torj coordona cu mână de fier gruparea care se ocupa şi cu recuperări de bani, cu furturi şi cu încasarea banilor din reţeaua de prostituţie. Lucian Torj face recurs în fiecare lună la mandatul de arestare, însă judecătorii nu vor să-l elibereze de după gratii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite