Parohul Bisericii Mehala: “Este impropriu să faci chef etilico-folcloric în straşina bisericii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii cartierului Mehala sunt revoltaţi că la aniversarea a 100 de ani de la alipirea comunei Mehala la Timişoara, tradiţionala rugă nu a mai avut loc datorită refuzului noului paroh a bisericii.

Ruga din Mehala ar fi trebuit să se desfăşoare pe 13 mai, ziua în care se ţine şi hramul bisericii. Noul paroh al bisericii a interzis însă să se mai ţină petrecerea în parcul bisericii. “De 80 de ani, Ruga de la Mehala s-a ţinut odată cu hramul bisericii. Aşa este peste tot în Banat. Cu toate că finanţarea evenimentului a fost asigurată de către Primarie, noul paroh de la Mehala a impiedicat organizarea rugii. Aceata spune că pământul din jurul bisericii este sacru. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi, pentru că ruga nu a mai avut loc”,a declarat Ioan Bolog, preşedintele Consiliului Consultativ din Cartierul Mehala.



“S-au uşurat pe pereţile bisericii”

 
Sebastian Ardelean, parohul Bisericii Mehala, care ocupă aceată funcţie din toamna anului trecut, a fost cel care a interzis desfăşurarea rugii în curtea lăcaşului de cult. “Este impropriu să se facă chef folclorico-etilic în straşina bisericii. Au fost ani în care tarabele de mici şi bere s-au montat în apropierea bisericii, iar după ce alcoolul şi-a făcut efectul, oamenii s-au uşurat pe zidurile bisericii. Nu mai poate fi tolerat această atitudine. Să le dea primăria loc să ţină ruga în alt loc”, a spus părintele Ardelean.



Ioan Bolog, reprezentatul cetăţenilor din Mehala susţine că ar fi putut să organizeze ruga pe domeniul public din Piaţa Avram Iancu, unde se află şi biserica, însă nu a dorit să rişte un proces. “E adevărat că sunt şi oameni care reacţionează într-un fel la băutură. Dar am căutat mereu prin Poliţia Comunitară să se limiteze scenele nedorite. Nu am mai ţinut ruga pentru că dacă se întâmpla ceva ne trezeam cu un proces din partea bisericii”, a mai declarat Bolog.



Au dansat în jurul mortului

Parohul Sebastian Ardelean susţine că a discutat cu majoritatea enoriaşilor care frecventează în fiecare duminică biserica, iar aceştia au fost de acord cu interzicerea rugii în acel spaţiu.  “Nu este atât de mistică şi mitologică această decizie. Ţin să vă amintesc că în urmă cu cinci ani, o femeie a murit curentată. Nesimţirea organizatorilor de atunci, unii dintre se află şi azi, a mers prea departe. Pentru a nu perturba ruga au acoperit cadavrul cu un cearşaf şi au mai jucat pe lângă ea încă două ore. De abia după rugă au anunţat poliţia şi procuratura. Au rămas trei copii orfani şi nu cred că le-a păsat cuiva”, a mai declarat Sebastian Ardelean.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite