Parcul Rozelor și-a redeschis porțile: "Vom avea o explozie de culoare și parfum" FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei Internaționale a Diversității Biologice a fost deschis oficial Parcul Rozelor, care a trecut prin ample lucrări de modernizare. Finanțarea aparține Uniunii Eurpene (3,6 milioane lei) și Primăriei (1 milion lei).

Au fost reamenajate complet spațiile verzi pe o suprafață de 11.071 metri pătrați: s-au plantat 9.024 de trandafiri din 900 de soiuri, s-au plantat 428 de arbuști și s-a refăcut toată suprafața gazonată. “Trandafiri au fost cumpărați din Ungaria, Austria, Olanda și Anglia. Majoritatea au costat cam patru euro. Dar sunt și câteva sute ale căror prețuri a fost între 25 și 30 de euro. Acestea sunt mai speciale. Când vor înflori vom avea un parc inundat de culoare și parfum”, a declarat Vasile Ciupa, managerul de proiect.



GALERIE FOTO


O parte din flori au fost achiziționate de la Casa Meian din Franța, cu ajutorul lui Dan Bedros, consului onorific al Franței la Timișoara. S-a realizat un sistem de irigare a Parcului Rozelor, precum și a unei stații de pompare. A fost refăcut în totalitate iluminatul public utilizând enegia verde. Aleile pietonale au fost refăcute pe o suprafață de 6.829 metri pătrați, au apărut alei noi cu piatră natural și pavele de beton. Parcul a fost înconjurat de garduri noi, iar ca mobilier urban au fost aduse 12 pergole, 77 de bănci, 35 de coșuri de gunoi și 12 vaze de tip roman, din ceramică.

"Acest parc este o emblemă a orașului"

S-au făcut lucrări și la amfiteatrul de vară, unde au fost schimbate instalațiile electrice și au fost înlocuite vechile bănci pentru spectatori.
“Acest parc a fost terminat datorită oamenilor care au muncit. S-a terminat atât de târziu datorită celor care s-au tot opus proiectului. Acești oameni stau și ne înjură pe noi astăzi. Sunt cei care au spus că nu se poate realiza acest proiect. Studiul de fezabilitate a fost depus din 2005, încă din mandatul trecut. Acest parc este o emblemă a orașului”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timișoarei.

Parcul nu este finalizat în totalitate. În zonele unde s-a făcut alei din pietre pătrate au rămas crăpături mari, care vor fi acuperite cu o suprafață unică în România, prin care trece ușor apa. De asemenea, partea din spate a parcului, cel de pe malul canalului Bega, urmează să fie reabilitată o dată cu un alt proiect, care include amenajarea malului Begăi.

Parcul Rozelor a fost amenajat în 1928, fiind cel mai mare rozaliu din sud-estul Europei. A fost condus de cel mai mare rozelist al țării la aceea vreme Arpad Muhle și de directorul horticol Mihai Demetrovici.


image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite