Teren de sub centrul Timişoarei, dat fără licitaţie unei firme americane care vrea să facă parcări de 30.000.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrarea Domeniului Public Timişoara a pregătit un proiect  prin care câteva hectare de teren să fie date unei firme americane dispuse să investească în trei parcări subterane din centrul oraşului. Proiectul este unul extrem de controversat.

Lipsa locurilor de parcare este fără doar şi poate una din cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă Timişoara. Nevoia de construire a parcărilor este incontestabilă, dar modul în care Administrarea Domeniului Public (ADP), firma Consiliului Local care se ocupă de parcări, realizează proiectele este cel puţin dubios. Ultima găselniţă a celor de la ADP este asocierea cu firma americană Walco-Monceau Group, care este dispusă să investească 30 de milioane de euro pentru construirea unor parcări subterane în zona centrală a oraşului. ADP vrea însă să concesioneze direct, fără licitaţie, terenurile de sub Parcul Botanic, Punctele Cardinale şi bulevardul IC Brătianu (de la Banca Naţională-Centrul Civic- până la Piaţa Victoriei).

S-au dat singuri de gol


Executivul Primăriei Timişoara a pregătit un proiect de hotărâre în acest sens, proiect ce va fi supus votului în şedinţa de Consiliu Local de marţi. Culmea este că, în referatul înaintat Consiliului Local, semnatarii documentului arată că multe firme din ţară şi din străinătate sunt interesate de construcţia parcărilor în Timişoara. Cu toate acestea, s-a propus firma americană, fără niciun fel de licitaţie. „În vederea realizării locurilor de parcare colective subterane, în structuri multietajate, multe societăţi comerciale din ţară şi din străinătate au solicitat încheierea unui contract de asociere în participaţiune cu SC Administrarea Domeniului Public SA”, arată referatul postat pe siteul primăriei. Cu tot interesul firmelor româneşti şi străine, o mână de oameni a decis că terenurile pentru parcări trebuie date firmei americane dispuse să investească 30.000.000 de euro.

Concesiune pe 49 de ani

Potrivit proiectului propus de primărie, terenurile, cu o suprafaţă totală de 7.500 de metri pătraţi, vor fi concesionate firmei americane pe o perioadă de 49 de ani. În schimbul concesiunii, primăria va primi unu la sută din veniturile realizate prin folosirea parcărilor şi 30 la sută din profitul ADP, bani ce vor merge obligatoriu spre investiţii. „Dacă contractul de asociere nu se semnează în termen de 6 luni de la data adoptării prezentei hotărâri, contractul de concesiune va fi nul de drept”, mai arată proiectul de hotărâre. Potrivit referatului înaintat Consiliului Local amortizarea investiţiei va fi realizată în aproximativ 15 ani.

„Este o megaţeapă”

Propunerea de asociere cu firma americană a fost făcută de o comisie de negociere din care fac parte consilieri din toate partidele politice. Asta înseamnă că majoritatea din Consiliul Local este de acord cu propunerea ADP. Sunt însă şi „rebeli” care se opun proiectului. „A fost luată o decizie politică de a susţine acest proiect. Consider că nu este o modalitate corectă de a aborda această problemă. Am mai dat prin concesiune directă parcarea din Piaţa 700 şi rezultatul a fost un fiasco total. Eu cred că nu e decât o megaţeapă, una din multele pe care ADP-ul le face”, a spus consilierul local Ciprian Jichici, care se opune iniţiativei.

Potrivit lui Jichici, ADP-ul trebuie evitat în aceste proiecte atât de importante pentru oraş. „Soluţia este asocierea cu o firmă, dar nu prin ADP, care nu este altceva decât o căpuşă. E foarte binevenită orice investiţie de genul acesta, dar din păcate investiţia va fi ruinată din cauza ADP-ului, care are alte interese decât interesele oraşului”, a spus Jichici. Şeful ADP, Liviu Barbu nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite