Pădurea Verde, între a rămâne sălbatică sau a deveni loc de agrement pentru timișoreni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai întinsă zonă verde din Timișoara are 723 de hectare
Cea mai întinsă zonă verde din Timișoara are 723 de hectare

Grupul pentru Initiativă Metropolitană din Timisoara, constituit din șase membri care reprezintă organizații ale societătii civile locale, a organizat o audiere publică în cadrul căreia a pus în discuție cum vor timișorenii și dumbrăvițenii să fie amenajată Pădurea Verde.

La eveniment au participat peste 50 de persoane, iar dintre acestea mai bine de jumătate și-au expus punctul de vedere, spunând cum anume ar trebui valorificat acest partimoniu verde de la marginea orașului astfel încât cetătenii să poată beneficia de un loc de agrement, în care se pot relaxa și în care pot beneficia de tot ceea ce oferă natura.

Dezbaterea a fost utilă pentru că se dorește un viitor nou Pădurii Verzi, după ce o serie de specialiști de marcă au lucrat la strategii durabile de dezvoltare a orașului și a întregii zone metropolitane.

Cu toții ne dorim să trăim într-o localitate mai civilizată și mai frumoasă, în care să fim mai relaxați și mai sănătoși. Conform legislației în vigoare avem posibilitatea de a ne implica prin intermediul audierilor publice. Obiectivul audierii este de a crea oportunitatea ca toate părțile interesate să își prezinte punctul de vedere și să împărtășească opiniile cu privire la această temă”, a spus Radu Dimeca, unul din organzizatorii dezbaterii.

Reprezentanții organizațiilor au oferit idei pentru viitorul Pădurii Verzi. Unii își doresc ca pădurea să devină un cartier al orașului, un loc de promenadă și de relaxare.

Alții vor să se amenajeze un habitat pentru păsări și animale sălbatice. Nu au lipsit nici părerile excentrice, privind trasee pentru ATV-uri sau motociclete. Printre idei au fost și terenurile de sport și locuri de joacă.

Trebuie să ținem cont de funcția ecologică a Pădurii Verzi. De cea recreativă și pentru utilizare pentru anumite alei pietonale, nu ATV motorizate, nu caini, nu pisici. Nu este în interesul comunității să intrăm cu animale de companie. Exista in zona și Muzeul Satului și Gradina Zoologică, care adună multă lume”, a spus Iudit Bere-Semeredi, consilier la Directia de Mediu.

Andrei Hrib, inginerul de la Ocolul Silvic, a spus că indiferent ce va fi cu Pădurea Verde, trebuie ținut cont de protejarea solul, conservarea speciilor, să se taie doar arborii uscați și pentru a asigura regenerarea naturală.

Pădurea Verde se întinde pe 723 de hectare din care 672 de hectare se află în proprietatea statului român, iar doar 51 de hectare aparțin Primăriei Timișoara.

Eu văd trasee tematice prin pădure, în care poteca este foarte îngustă și multe alei. Văd amfiteatre și scene cu impact minim asupra mediului. Trebuie să îndepărtăm evenimentele de zonele locuite. S-ar putea face si locuri de joaca cu materiale naturale, cu mobilier cât mai natural”, a propus Teo Borghof, președintele Asociației Timișoara Capitala Culturală Europeană.

Experții au spus la finalul audierii publice că apreciază implicarea cetatenilor si că vor ține cont de dorința, aproape generală, ca în apropierea orasului pădurea să devină un spatiu curat, sigur, în care se pot desfăsura activităti non-invazive în ceea ce priveste mediul natural.

Se vor analiza toate punctele de vedere, care au fost preluate de organizatori și în scris, iar în următoarele două săptămâni vor anunța cum poate fi amenajată Pădurea Verde, în acord cu dorintele cetătenilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite