PORTRET Adrian Glăvan „Muntele trebuie respectat dacă vrei să te întorci acasă cu bine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adi Glăvan
Adi Glăvan

Adrian Glăvan este unul din puţinii ghizi montani cu acte în regulă din România. Timişoreanul este pasionat de tot ce înseamnă activităţi aeronautice.

Adrin Glăvan a fost atras de mic de munte, fiind luat de părinţi în numeroase drumeţii prin ţară. La 15 ani a decis să se desprindă de munte şi de pământ, astfel că început să practice paraşutismul din turn. „În România există câteva oraşe de unde se poate sări bine din turn. La Cluj este un turn de 65 de metri, la Braşov unul de 80 de metri, la Bucureşti de 90 de metri. Săriturile se făceau cu paraşută obişnuită, care era deschisă de la început”, a declarat Adrian Glăvan. La 16 ani, a trecut deja la paraşutismul din avion, pentru care avea nevoie de declaraţie scrisă din partea părinţilor. „A trebuit să mă duc cu declaraţie notarială de la părinţi, nu se putea altfel”, a adăugat Adi.

Armata la Paraşutişti

După terminarea liceului a dat examen la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, însă, pentru că aşa era pe vremuri regula, înainte să devină student a trebuit să plece în armată. Timp de nouă luni a satisfăcut stagiul militar la Paraşutişti. „Am ajuns acolo la cerere, ca voluntar. Era singura armată la cate te puteai cere tu. Astfel că, spre deosebire de alţi colegi, mie mi-a plăcut mult în armată”, a mai spus Adrian Glăvan. În armată a învăţat ce înseamnă cu adevărat coarda, tiroliana sau rapelul şi s-a perfecţionat în săritura cu paraşuta.



De la schi la ghid montan

În timpul facultăţii, Adrian Glăvan a trecut la alpinismul tehnic, iar apoi s-a perfecţionat în schiul de tură. „Majoritatea ştiu că schiul se foloseşte la coborâre. Dar există şi schi pentru urcare şi se face cu ajutorul unor legături speciale. Este tehnica schiului de fond. Pe tălpile schiului sunt lipite benzi cu «piele de focă», care împiedică alunecarea”, a explicat specialistul.

Adrian Glăvan a participat la numeroase competiţii de alpinism, însă a avansat rapid de la statutul de sportiv la cel de organizator de concursuri, instructor şi în cele din urmă la cel de ghid montan. „Acesta este o ramură mai puţin cunoscută în România. Fac parte din rândul celor 48 de ghizi profesionişti din ţară. Şcoala am făcut-o la Braşov, în 2002”, a mai declarat Adrian Glăvan.

Adrian Glăvan continuă să practice paraşutismul strict de plăcere. „Să sari de la 3.000 de metri este cea mai intensă senzaţie. Este de nedescris momentul până când deschizi paraşuta, căderea liberă. Sunt 40 de secunde de beţie”, a mai declarat paraşutistul.


 
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce face un ghid montan?

Este persoana care îi ajută pe oameni să ajungă unde vor ei, pe un vârf, un munte. El trebuie să ştie tot ce înseamnă un munte, tehnici de supravieţuire, viaţa pe munte, pregătire de prim-ajutor şi tot ce este nevoie ca o expediţie să se termine cu bine.

Care a fost cea mai urâtă amintire?

A fost un eveniment care s-a încheiat fericit. Anul trecut, am salvat un alpinist care a căzut în Retezat. Mai trăia doar 15 minute dacă nu ajungea elicopterul lui Romeo Dunca. Avea fractură deschisă la femur, patru coste rupte, una intrând în plămâni.

Cum e să zbori cu motodeltaplanul?

Este o senzaţie minunată. E ca o motocicletă cu aripi. Practic ai şi un echipament asemănător cu al motocicliştilor. Aripa, în formă delta  este din pânză. Eu ofer şi cursuri pentru cei care doresc să înveţe să zboare cu deltaplanul.
 
CV
Născut: 12.09.1967 Timişoara
Studii: Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii
Experienţă: Ghid montan, instructor de alpinism
Familie: Căsătorit cu Anca

Ce îi place?

„Îmi place omul de cuvânt, oamenii pentru care contează o strângere de mână. Spune multe chestia asta. Îmi plac activităţile aeronautice, zborul cu parapanta, motodeltaplanul şi paraşutismul”, a declarat Adrian Glăvan.

Ce nu-I place?

„Nu îmi place omul care uită de unde a plecat. Am atras multă duşmănie din cauza acestui lucru. Apoi, lipsa de grijă pentru natură şi tot ce ne înconjoară”, a mai spus Glăvan.

image
Adi Glăvan
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite